utorok, 22. septembra 2009

Kuracie prsia á la sviečková




Čo na to:

Kuracie prsia cca 750 g, 2 mrkvy, 1 petržlen, pol kalerábu, 1 rez zeleru (alebo 1/4 zeleru), 2 bobkové listy, pár guličiek čierneho korenia, mčk, asi 2 čL Arany pasty (alebo inej paprikovej), soľ, polovica šľahačkovej smotany, polovica kyslej pochúťkovej smotany (pre niekoho stačí len jeden typ... ja som to len skúšala a zistila som, že je to takto lepšie), troška cukru podľa vašej chuti (jasom dala jednu čL), trocha citrónovej šťavy podľa chuti, cca 2 - 3 PL hladkej múky

Ako na to:

Očistíme zeleninu, cibuľu pokrájame nadrobno, ostatnú zeleninu buď pokrájame na kocky alebo postrúhame na hrubom strúhadle.

Kuracie prsia umyjeme, zbavíme prebytočných blán a prípadných tučných okrajov


Prsia osolíme a posypeme mčk, necháme postáť


Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji

 
 Na orestovanú cibuľu dáme kuracie prsia a orestujeme ich zo všetkých strán


Keď je mäsko poopekané, prihodíme k nemu zeleninu a restujeme ďalej. Poopekáme všetko spolu.


Keď je už aj zelenina orestovaná, ešte trocha osolíme, podlejeme všetko vodou a dusíme pod pokrievkou do úplného zmäknutia mäska.


Mäkké vyberieme na tanier a udusenú zeleninu zmixujeme ponorným mixérom

Do hlbšej misky alebo dákeho kelímka si namiešame obe smotany... vymiešame a trocha rozriedime vodou.

Do smotany pridáme hladkú múku a vymiešame dohladka, aby nezostali hrudky. Niekto múku rozmiešava vo vode a smotanu prilieva nakoniec, ale mne sa tento postup osvedčil a smotana sa mi ešte nikdy nezrazila (čo sa nedá povedať v prípade tamtoho postupu - vyskúšajte)

Zátrepku vlejeme do rozmixovanej vriacej zeleniny a miešame, keď omáčka hustne, môžeme pridať vodu až do želanej prijateľnej konzistencie. Necháme povariť asi 4 - 5 minút a dochutíme cukrom, soľou, citrónom.


Ja som omáčku vo finiši dochutila ešte paprikovou Arany pastou, ktorá trocha aj vylepšila farbu omáčky a trocha omáčku aj spikantnila.


K tomuto jedlu sa hodí knedľa i cestovina. Ja som kúpila taliansku cestovinu, ktorá sa mi zdala zaujímavá, (na obr.) ale veľmi sa teda nehodí ako príloha k omáčke, pretože po uvarení spľasne.


Dnes sme si k tejto álla sviečkovej uvarili fusilli a bolo to vizuálne oveľa lepšie :-) Veď posúďte sami. A môj muž poznamenal, že dnes mu to chutí ešte viac ako po uvarení, a preto tak hrozne rýchlo bágruje :-)



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...