sobota 20. januára 2018

České rožky


     Recept na tieto rožky je z Pecempecen.cz od Jiřinky Švejdovej. Familiárne ich volám "Švejdy", dúfam, že sa Jiřinka neurazí, ak sa to dozvie. No, musela som ich skúsiť, poradila mi ich Jitka. Tak čo ak by to boli rožky typu á la Dubčeky? 😊 Ale jasne, neboli... dobré boli, to áno. Ale bolo to niečo iné. Upiecť ich môže doma každý, kto vie trocha zaobchádzať s kysnutým cestom. 


Čo na to: 

250 g polohrubá múka
350 g hladká múka
340 g piva
  40 g masti
    7 g inst. droždie (21 g čerstvého) 
    9 g soli
    1 KL cukru (medu)
    1 KL sladenka

môže sa pridať ešte:
150 g MD (alebo OD s droždím)

Ako na to:

Pivo mierne ohrejeme, do polovičného množstva pridáme sladenku a rozmiešame ju. Prelejeme do misy, pridáme 1/2 droždia (čerstvé  rozmrvené) a dobre rozmiešame, prisypeme 150 g zo zmesi odváženej a preosiatej múky. Opäť dobre premiešame a necháme stáť na linke prikryté a v kľude. 
Po hodine pridáme do misy zvyšok piva, rozmrvíme zvyšné kvasnice, pridáme cukor alebo med a zasa premiešame. Po chvíli pridáme preosiatu múku a všetko premiešame varechou tak, aby múka kompletne nasiakla tekutinu. Necháme stáť 30 minút zakryté. 

Potom cesto z misy preklopíme do misy robota alebo DP a spustíme miesenie (v DP program "cesto"). Počas miesenia môžeme (ak chceme) pridávať na kúsky postrihané OD alebo MD. Potom pridáme masť, soľ a necháme premiesiť. Miesime cca 10 minút.
Cesto necháme kysnúť asi hodinu, potom ho na pomúčenej doske prepracujeme a necháme ho po tej "masáži" oddychnúť ešte 5 -7 minút prikryté misou alebo utierkou. 

Potom cesto rozporciujeme na kúsky rovnakej hmotnosti. Kompletné cesto má hmotnosť okolo 1 kg, takže si môžeme zvoliť počet kusov potrebnej hmotnosti. Môžeme mať napr. 10 kusov po cca 95 -100 g, to budú také väčšie echtovné rožky, alebo napríklad 16 kusov po cca 58 - 62 g...  

Jednotlivé kusy cesto sformujeme v rukách do malých batôžkov a kladieme ich na pomúčenú časť dosky. Prikryjeme ich utierkou. Kým doformujeme posledné kusy, prvé sú už oddýchnuté a môžeme  hneď začať motať rožky.

Ja som tu na blogu uviedla už zopár rôznych spôsobov formovania rožkov, takže kto chce, môže sa popozerať a vybrať si metódu, ktorá sa mu bude pozdávať. 
Najprv bochníček rozvaľkáme na elipsu a tu sa rozhodneme teda, či budeme formovať ďalej do trojuholníka alebo zostaneme pri elipse. Obidve metódy sú rovnocenné, ale treba si vybrať:
a) formovanie do elipsy - bochníček rozvaľkáme na elipsu najprv väčšej hrúbky a potom ju vaľkáme ďalej a stenčujeme. Pozdĺž dlhej osi elipsy cesto zmotávame, pričom pritláčame na bokoch. Vzniknutý útvar potom ešte dobre vyvaľkáme o dosku a nebojíme sa pritlačiť. Nepodsypávame múkou, lebo sa nám budú rožky šmýkať. Je lepšie, keď sa cesto o dosku trolinka lepí, lepšie sa šúľa.
b) formovanie do trojuholníka - bochníček rozvaľkáme najprv na elipsu väčšej hrúbky, potom ju preložíme na polovicu (pozdĺž dlhšej osi). To, čo vzniklo, rozvaľkáme do malého trojuholníka, ktorý postupne zasa vaľkáme a stenčujeme. Základňa trojuholníka je miestom, ktoré začneme dlaňami stáčať smerom k špicu, opäť pritláčame dlaňami smerujúcimi šikmo od seba. Keď sa priblížujeme ku špicu, stáčame len jednou rukou a druhou špic trocha naťahujeme od seba. Vzniknutý útvar vyšúľame o dosku a sformujeme rožok. 

Rožky hneď kladieme na plech s PNP s patričnými odstupmi, aby mali miesto na dokysnutie. Na plechu ich prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ich cca 20 - 25 minút v kľude. 
Kým odpočívajú, zapneme rúru, nastavíme 230°C a necháme ju rozohriať. (Kto chce, môže zapariť).
Pred dokysnutím rožky buď len postriekame vodou alebo potrieme mliekom , alebo ich potrieme časťou vajíčka (či len bielkom) zmiešaným s 1 PL mlieka a posypeme hrubou soľou a semienkami, alebo trebárs aj syrom. (Semienka na povrchu nedržia dobre, ak povrch len navlhčíme vodou, mliekom).

Plech s rožkami vložíme do vyhriatej rúry a postriekame ešte jej vnútorný priestor. Pečieme dozlatista. Po 5 minútach môžeme teplotu znížiť na 200°C a piecť do želanej farby.
Po vybratí z rúry treba rožky preložiť na mriežku, aby vychladli a kto chce, môže ich potrieť studeným mliekom alebo postriekať vodou (len troška).




1 komentár:

Eva Boťanská povedal(a)...

Rožteky vyzerajú veľmi dobre...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...