utorok, 19. mája 2009

Praclíky


Čo na to:

500 g hladkej múky, 200 g ementálu al. iného syra (môže byť aj údený), 1 Palmarin al. Hera, 250 ml šľahačkovej smotany, 2 čL soli, 1 PDP ; na potretie 1 vajco + 1 PL mlieka, rasca na posypanie, papier na pečenie (PNP)

Ako na to:

Do misy dáme múku, pridáme PDP, soľ a pokrájanú Heru.

Syr postrúhame najemno a pripravíme si ešte šľahačku.
Všetky suroviny zmiesime. Ja som ich najprv čiastočne spojila len tak ručne ( ale to je fuška, nič pre mňa :))
a potom som cesto vložila do miesiča. Stačilo chvíľu povrtieť a cestíčko bolo vymakané, hladučké.
Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a pracíkovou vykrajovačkou (so strunkou) vykrajujeme praclíčky.
Kladieme ich na plech s PNP.
Vyklápanie praclíčkov z formičky je zo začiatku troška problematické, ale chce to len trocha cviku. Praclíky ponatierame rozšľahaným vajcom s mliekom
a posypeme rascou a trochou soli (niekomu stačí len soľ obsiahnutá v ceste, ale k vínku sa hodí slanšie).
Pečieme pri 180°C asi 13 - 15 minút (treba postrážiť).
Tieto sú rascové,
tieto sú posypané syrom.



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...