pondelok 19. októbra 2009

Bostonské slimáčiky (recept od Aďky)


Čo nato:

250 ml mlieka,
1/2 kocky droždia,
2 PL kryšt. cukru (stačila by len 1 PL),
2 čL soli,
60 g Hery,
2 vajcia,
560 g hladkej múky
Na potretie: 1 žĺtko, trocha mlieka,
Na posypanie: rasca, nejaké semienka, hrubozrnná soľ

Ako na to:

Pripravíme kvások (droždie, mlieko, trocha cukru) a vlejeme do misy s múkou a ostatnými ingredienciami (hera - rozpustená). Vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.Cesto vyložíme na pomúčenú dosku a valčekom vyformujeme obdĺžnik cca 32 x30 cm. Nakrájame ho na pásy dĺžky 30 cm, šírky 2 cm.Logicky teda vychádza 16 pásov. Mne vyšlo 18 :-))) úplne logicky tiež, lebo som cesto rozváľala viac :-) . Pásiky trocha od seba odsunieme a necháme ich 10 min postáť alebo skôr poležať (ako im je dobre :-).Potom pásiky stáčame do špirál
a koniec cesta zasunieme pod špirálku alebo teda vlastne pod slimáčika.
Slimáčiky necháme, aby troška podkysli a spojil sa podložený pásik so zvyškom cesta.
Slimáčikov naukladáme na plech s PNP (ó, vďaka tomu, kto vymyslel PNP :-) ) a necháme ich ešte 1/2 hodky oddychovať. (Aj nám sa zíde malý oddych) .-)Po pol hodke oddychu zistíme, že zo slimáčikov máme slimáčiská. Tak im podkúrime v rúre na 190°C. Spomenieme si, ako sme sa v lete sami natierali pred opekaním na horúcom slnku, tak nostalgicky natrieme aj slimáky. Nie síce opaľovacím mliekom, či krémom, ale rozmiešaným žĺtkom s trochou vody. To nás inšpiruje ešte k posypaniu hrubou soľou a nejakými semiačkami.
A potom šup do rúry obidva plechy naraz, veď tak im bude veselšie. Pečieme ich cca 12 - 15 minút a pridáme im ventilátor, nech sa tak nepotia :-)
Ihneď po vybratí z rúry krásne "opálené" slimáčiky ponatierame mliekom (ale nie tým po opaľovaní!!!) .
Necháme ich vychladnúť na mriežke.
(Neviem, prečo sa musia natierať práve mliekom, ale dodržala som to. Chcela som na porovnanie jeden nechať nenatretý, ale ako na potvoru, zabudla som na to. Takže som neprišla na kĺb tej záhade). Snáď nabudúce.

8 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

som si nebola celkom istá, či si kliknem, lebo slimáčiky veľmi nemusím...som rada, že som si :)

Anonymný povedal(a)...

k tomu mlieku: dodám im farbu ako opaľovací :)

nigina povedal(a)...

Rosa, ale tým mliekom sa to natiera až po upečení. Aj tak to dodá farbu?:)

Anonymný povedal(a)...

Tak viac asi lesk. Ono keď ich natrieš po upečení, tak to upečené nevyzerá ako suchár, ale ako vábny slimáčik k zakousnutí. Skús ich raz nenatrieť a pochopíš, čo som myslela. Aj buchty to tak ľúbia. Tie môžeš dokonca natrieť troškou marhuľovej marmelády rovno po vybratí z trúby. Hneď je na ne iný pohľad. :)

nigina povedal(a)...

Čóóó? No to je nápadík! Veru to aj vyskúšam.. s marhuľkovým džemom, oki?
A čo sa týka slimákov, som to písala.Chcela som jedného nenatrieť, aby som to porovnala. Ale som to potom v švungu ponatierala všetko.
Ja som zasa používavala takú fintu, že hneď po vybratí z rúry sa majú poprskať studenou vodou. Aby boli mäkké. To som sa dozvedela od jednej učiteľky v škole. A ty máš asi pravdu s tým leskom a inak tiež boli také fajn mäkké. :))

Anonymný povedal(a)...

len džemík musí byť tekutejší, nie taký echt hustý, že lyžica v ňom stojí...a tiež aj horúce práškovým cukrom posypať má svoj efekt...a napríklad mokrá utierka na čerstvo upečenom chlebe spôsobí mäkšiu kôrku...a chlebík z liatinového hrnca začína byť u nás veľmi oblúbený...to by chcelo niekedy posadiť všetky babky a dedkov niekde na priedomí a spísať všetky recepty a ich finty...ja by som dala neviem čo za to, keby recepty jednej mojej babky niekto zapisoval...ale potešila by ma aj kniha "Ať vám chutná" od S. Zázvorkovej...mám jej "Vlachovku" a to ti je také chrumkavo-šťavnaté čítanie... :)

Anonymný povedal(a)...

pred hodinou som slimaciky dopiekla a su viac ako skvele.... mnam mnam :)

nigina povedal(a)...

Tak to sa teším :-) a ospravedlňujem sa, že som si komentík nevšimla skôr.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...