streda 11. augusta 2010

Dva záviny - tvarohový a makový





Čo na to:

cesto: 600 g polohrubej múky, 125 ml oleja, 300 ml mlieka, 3PL bieleho jogurtu alebo smotany, 3 plné PL kryšt.cukru, 1 čL soli, 2tabletky celaskonu, 3 žĺtka, 3/4 kocky droždia, trocha rumu
plnka tvarohová: Na 1 závin - 1 vanička tvarohu, 1žĺtko, 1/2 sáčku vanilkového pudingu, práškový cukor podľa chuti, hrozienka,
plnka maková:220 g maku, práškový cukor podľa chuti, 1 dl mlieka, 1 čL škorice
okrem toho: na potretie bielko, mandľové lupienky na posypanie

Ako na to:

Preosejeme múku do misy, urobíme v nej dolinku a vlejeme do nej vlažné mlieko, pridáme všetok cukor a rozmrvené droždie. Necháme stáť v mise prikrytej vrchnákom alebo utierkou. Keď vidíme, že kvasinky vybehli hore, začneme miesiť. Po chvíľke miesenia pridáme olej, soľ, jogurt, celaskony rodrvené na prášok, žĺtky a rum. Miesime aspoň 10 minút, kým nezískame pekné pružné cesto, ktoré sa krásne odlepuje od misy. Potom ho trocha posypeme múkou a prikryjeme misu, dáme kysnúť (cca 3/4 - 1 hodinu... cesto vybehne nááádherne, jedna báseň)

Nakysnuté vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti (budú dva záviny). Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a prekrojíme ho zúbkovaným nožom na dve časti. Na každú časť nanesieme polovicu tvarohovej plnky a rozotrieme ju. Obidve polovice cesta zrolujeme a ich horné konce stlačíme k sebe. Potom obe rolky chytíme a prepletieme ich navzájom. spodné konce zasa k sebe pritlačíme. Celý závin prehodíme na plech s PNP, stočíme do kruhu a spojíme konce.





Potrieme ho zvrchu olejom a dáme ešte pokysnúť na pol hodky. Popicháme ho vidličkou, aby závin pri pečení nepraskol.



Potom cesto potrieme bielkom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C.






Ja som piekla dva plechy naraz, tak som na pečenie použila pizza program s ventilátorom a v polovici pečenia som plechy vymenila. Celé sa to pieklo cca 20 min + 1-2 minútky (som to presne nesledovala, lebo som sa vykecávala s návštevou)

Tu ešte makáč pre manžela, lebo on je makový závislák :))








3 komentáre:

iGurman povedal(a)...

Súhlasím s Vašim manželom. Makový musí byť aj keby tvarohový nebol!
:-)

nigina povedal(a)...

:))) chachaaaaáá ďalší makovníček!

Ire povedal(a)...

Taky hlasuju pro makový :-), vypadá skvěle!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...