piatok 9. septembra 2011

Knedlo, zelo, vepřovýpečky




Keď môj manžel vyslovil želanie, aby som pripravila vepřo, knedlo a zelo, rovno položil na linku balík mäsa. Po rozbalení som nechcela veriť vlastným očiam. Bol to bôčik! Veď toto my vôbec nevarievame. Ale on si pamätal, že 100% som to už robila. A nemala som v poslednej dobe toľko forsírovať zeleninové jedlá :-) nebol by dostal chuť na čosi takéto hriešne.

U čistinky som videla výpečky, čo sa mi zazdalo ako dobrý nápad na spracovnie bôčika... Ale ja som ich predsa len robila v rúre. Nemohla som predsa labužníka ukrátiť o úžasnú a hriešnu vôňu :-)))






Čo na to:

výpečky:
1 kg bôčika
soľ, mčk, rasca
1 PL oleja
1 dl vody
cibuľa, cesnak
pár lístkov šalvie
1 dl čierneho piva

kapusta:
hlávka červenej kapusty
cibuľa, olej, mčk, soľ,
kryštáľový cukor, ocot
1 dl červeného vína (aj voda postačí)

zemiaková knedľa:
uvarené vychladuté zemiaky,
polohrubá múka, trocha soli,
vajíčko

Ako na to:

Umyté a osušené mäso pokrájame na kúsky, zo všetkých strán osolíme, okoreníme mčk a na panvici s troškou oleja kúsky mäsa opečieme zo všetkých strán. Mäso prehodíme do pekáča, pridáme rascu a polejeme výpekom. Pridáme ešte nahrubo pokrájanú cibuľu, cesnak aj so šupkou a cca 1 dl vody. Prikryté pečieme v rúre vyhriatej na 230°C. Keď je mäso mäkké, polejeme ho trochou piva a pečieme ďalej odkryté. Často polievame výpekom. Pred koncom pečenia povrch výpečkov trocha zagrilujeme.






Kapustu postrúha manžel. Na oleji necháme skaramelizovať trocha cukru, pridáme cibuľu a po chvíli pridáme časť kapusty. Osolíme, dobre premiešame a keď sa trocha zdusí, pridáme ďalšiu kapustu. Okoreníme ju trocha mčk, prikryjeme a necháme chvíľu pod pokrievkou dusiť. Po chvíli podlejeme trochou vody a vína. Občas premiešame a prípadne podľa potreby podlejeme. Udusíme domäkka. Po odstavení dochutíme podľa potreby cukrom, soľou, octom.
(Moja maminka pridáva pred dokončením ešte troška hladkej múky - asi 1/2 PL ...len tak popráši kapustu, premieša a nechá chvíľu povariť. Potom to odstaví a dochutí. Môj otec papká kapustu len takto, vraj je mäkšia, inak by ju nejedol. No ale u nás to byť nemusí).

Zemiaky v mise roztlačíme tlačidlom, pridáme trocha soli, vajíčko a múku. Rukami zmes spracujeme na cesto, možno pridať aj pár kvapiek vody, a potom cesto prehodíme na silikón alebo na pomúčenú dosku a rýchlo vyhnetieme cesto. Vytvarujeme knedle a uvaríme ich v osolenej vode. Čas varenia závisí od hrúbky knedlíkov. Ja som pre istotu urobila knedlíky menšie (valčeky s priemerom 3,5 - 4 cm) a varila som ich 15 minút.

5 komentárov:

Adriana povedal(a)...

Mnaaaaaaam, milujem cervenu dusenu kapustu. Miesto bocika peciem krkovicku a knedlik robim pareny. Je to jedno z mojich najoblubenejsich jedal. No aj ten bocik vyzera tak fajnovucko. Preco vsetko , co je dobre nie je zdrave?!

nigina povedal(a)...

Vitaj, Adrika :-) Áno, ja tiež väčšinou k tomuto robievam parenú knedľu z kysnutého cesta. Toto je najobľúbenejšie jedlo môjho ocina a manžel ho tiež obľubuje.
A čo je zdravé, nebýva moc dobré, však? Veru, neviem...snáď asi preto, aby sme sa neprejedali? :-)

iGurman povedal(a)...

Bôčik nenahradíš ničím! :-)

Daniela povedal(a)...

Súhlasím s Gabrielom, keď sa zadarí kúpiť pekne prerastený bôčik, tak ho nenahradíš ničím:-)) A prečo hriešne jedlo? Veď naši rodičia a starí rodičia sa takto "hriešne" stravovali a napr. moja stará mama bude mať v decembri 100r.!!!

nigina povedal(a)...

Gabriel i Daniela, nedá sa inak ako dať vám za pravdu..:-)
Lepšie pečené ako pekný bôčik asi nie je..
Ja ho ale strašne málo používam ... väčšinou na pekný nenatrafím len tak a ten pekný je hriešny, lebo aj pri svojej "kráse" :-) obsahuje priveľa tuku. Ale raz za čas sa dá.
Staré mamy nerozmýšľali nad nasýtenými tukmi a v pohode jedli aj slaninu. Ale mali to nejako kompenzované inak.. ovocie a zeleninu mali bio stále, vlastne aj mäso mali bio.. celkovo aj žili svoj život nejako zdravšie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...