piatok, 26. augusta 2011

Bačovské pečené zemiaky (Maťkin recept)



http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=24495

Maťka má super grif na prípravu kadejakých zemiakov. Robievam podľa nej zemiaky Horec, ale už som ich aj nejako zmetamorfovala, lebo keď dvaja robia to isté, nie je to to isté :-) To vravievali už aj starí Rimania :-) Neviem síce, či to príslovie má pôvod kulinársky, alebo vzniklo popri inej činnosti, ale isto platí stále.
No a tieto Maťkine Bačovské krumplíky som tiež akosi zmrvila, pozmenila, nedodržala technologický postup, ale bolo to bááááječnééé.
Originál Maťkin recept nájdete na horeuvedenej adrese. (Akosi mi nejde vložiť sem do textu).
Mňam! Vďaka Ti, Martinka :-)




Čo na to:
(pre dve osoby)

400 g malinkých zemiačkov
trocha slaniny (množstvo len tak odoka, ale radšej menej ako viac)
1 menšia cibuľa,
1 tenší plátok údeného mäsa (Maťka tam mala párky al. klobásu)
10 dg syra gouda
2 kopcovité PL bryndze
125 g bieleho jogurtu ( alebo kyslej pochúťk.smotany)
1 vajco, bylinky
soľ, mčk, rasca

Ako na to:

Malé zemiačky dobre vydrhneme pod vodou, prekrojíme na polovice a dáme variť do osolenej vody. Varíme ich len do polomäkka.

Na plech dáme PNP (papier), cca 2 plátky slaniny pokrájame na pásiky a dáme na plech. Scedené zemiaky vysypeme na slaninu, posypeme rascou a soľou a dáme piecť. Občas ich skontrolujeme a v polovici pečenia obrátime.

Na panvici vytopíme cca 2 ďalšie pokrájané plátky slaniny, pridáme na menšie kocky pokrájané údené a cibuľu na polmesiačiky. Osmažíme a necháme vychladnúť.

V miske rozmiešame jogurt, postrúhaný syr a bryndzu, pridáme opečenú zmes z panvice (vytopenú mastnostu nie), dochutíme troškou soli, mčk a bylinkami - ja som dala kôpor a bazalku.



Keď sú zemiaky takmer hotové, vyberieme plech z rúry a nakladieme na ne časť syrovej zmesi. Vrátime späť do rúry a zapečieme.

Zvyšok syrovej zmesi pridáme k zemiakom pri servírovaní.




4 komentáre:

Gabriel iGURMAN povedal(a)...

Skúsim.

Martina povedal(a)...

jeejda Kristínka, ja som úplne nadšená, že si taká spokojná s inšpiráciou. Ďakujem za pochvalu, paaa /zemiačiky sa Ti vydarili perfektne a i v Tvojej verzii vyzerajú BOŽSKY !! :D/

Kristína povedal(a)...

Gabriel, sú mňamové... :-)

Maťka, ja som tiež nadšená :-) Minule som ich robila zase, ale nemala som už tie malinké krumplíky, tak som to štvrtila... Mali sme grilovačku a veľmi sa to hodilo :-)
Aj teraz by som si dala veru :-D ale dnes idem robiť na večeru špenát :-)
Fajný receptík, Mati :))

Anonymný povedal(a)...

Chcel by som vidieť baču, ktorý by sa s tým toľko sr-al...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...