štvrtok 13. septembra 2018

Rybie filé zapečené na póre s baklažánom


      V tomto recepte sú skombinované dve suroviny, ktoré mám veľmi rada. Je to ryba treska a baklažán. Pravdaže, presne ako si myslíte, ide o tresku mrazenú a dokonca tú lisovanú do kociek. Tieto kocky som vždy robievala v trojobale predovšetkým kvôli deťom. Obľubujú to najviac. Ale teraz nie sú doma a varila som len pre nás dvoch s mužom. Ešte aj balenie rybky bolo také krpaté, obsahovalo iba tri kúsky. Trojobaľovanie sa mi nežiadalo, skôr niečo jednoduchšie a menej babravé, nevyprážané a zdravšie. 


Čo na to: 

rybie filé (pláty alebo "hranáče" )
baklažán
kúsok póru
soľ, drvená rasca
mleté čierne korenie
olej
tvrdý syr (ementál, eidam, grana ap.)
cesnak
na podávanie: 
čili omáčka alebo niečo podobné pikantné

Ako na to:

Nerozmrazené filé opláchneme a osušíme papierom, osolíme a okoreníme a orascujeme. Necháme chvíľu postáť a ešte pokvapkáme citrónovou šťavou. Opäť necháme postáť.
Baklažán nakrájame, na jednu rybu rátame 2 kolieska (v prípade väčších plátkov ryby dáme viac). Baklažánové kolieska osolíme, po chvíli z nich utrieme papierovou utierkou vypotenú tekutinu. Potom ich ešte posypeme čiernym korením. Na oleji opečieme po obidvoch stranách kolieska baklažánov i porcie ryby. 


Panvicu po opekaní neumyjeme, ale dáme do nej kúsok masla a na roztopenom masle orestujeme pórik pokrájaný na drobnejšie kúsky. K orestovanému prelisujeme cesnak a premiešame. 


Do pekáčika alebo zapekacej misy uložíme kolieska baklažánu, na ktoré uložíme rybky. Na rybky navrstvíme orestovaný pórik


 a prikryjeme zasa kolieskami baklažánu. Vrch polejeme maslovým výpekom z panvice. (Ja som pekáčik vyložila papierom NP ).


Celú zostavu vložíme do rúry na 190 - 200°C a necháme asi 20 minút. Za ten čas stihneme postrúhať trocha tvrdéh syra... ja som mala granu, ale môže byť aj iný. (Úplne najlepšia by bola asi gorgonzola či niva). Počas pečenia pripravíme prílohu, prípadne zeleninový šalát.
Po 20 minútach posypeme porcie trochou postrúhaného syra a necháme v rúre ešte 1 -2 minúty zapiecť.
Odporúčam pri podávaní použiť k rybke trocha pikantného sósu, veľmi sa k rybe hodí, ak nechcete použiť obligátnu tatársku omáčku. To som ja nechcela, tak som len trocha pofŕkala tanier čili omáčkou a porcie som posadila na fŕkance . Pravdaže, kto nemá rád štipľaviny, vynechá to a poradí si inak. Napr. pre deti by som použila dressing z gréckeho jogurtu s kôprom a trochou strúhaného syra.




1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

I pay a quick visit every day a few web sites and blogs to read articles,
however this website provides feature based articles.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...