piatok, 6. júna 2008

Moravské koláče

 Čo na to:

1/2 kg polohrubej múky
3 PL práškového cukru
trocha soli (cca 1 čL),
3 žĺtka,
1,25 dl oleja (alebo 1 dl oleja a 6 dg rozpusteného masla) ,
1 kocka kvasníc,
2,5 dl mlieka,

Plnka
tvaroh
práškový cukor
žĺtok
citrón. kôra
vanil.cukor

hrozienka

na potretie:
bielok zmiešaný s 1 PL mlieka (alebo rozmiešané celé vajo s mliekom)

Ako na to:

Z uvedených surovín vymiesime hladké cesto a necháme ho vykysnúť.


Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a rozkrájame ho na štvorce.

Tieto naplníme tvarohovou plnkou s hrozienkami, bochníčky dobre uzavrieme a kladieme na plech vymastený a vysypaný múkou (alebo na plech s papierom na pečenie).

Necháme stáť cca 15 min. Koláče pomastíme na povrchu olejom. Potom do každého urobíme priehlbinku (vtlačíme tam čajovú lyžku) a do nej vkladáme hustý džem (najlepšie pasujú jahodový alebo malinový)


 a môžeme posypať tzv. drobenkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry (asi 200°C , 20 min)


(Drobenka - do misky vložíme kopcovitú lyžičku zmäknutého masla, pridáme polohrubú múku a práškový cukor - množstvá tak odoka. Mrvíme prstami a podľa konzistencie pridávame prísady. Má sa to drobiť, veď preto drobenka)

P.S. Niekedy si pomáham prepichovaním koláčov špajdlou, aby džem z nich nestekal.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...