sobota, 19. júla 2008

Slané osie hniezda


Čo na to:

cesto - 600 g polohrubej múky, 500 ml mlieka, 3 PL kryštáľ.cukru, 2 čL soli, kvasnice-kocka, 100 ml oleja
krém - 1 Hera, 2 žĺtka, 2 čL soli, vegeta, prelisovaný cesnak (nemusí byť, ale ja som dala celú hlavičku) ,
Na posypanie - rasca, sezam, mak, strúhaný syr

Ako na to:

Múku preosejeme do misy, mlieko trocha prihrejeme v mikrovlnke a pripravíme kvások, čiže do mlieka vložíme cukor, pridáme rozdrobené kvasnice a pridáme trolinku múky. Keď kvasnice vyjdú na povrch, vlejeme kvások do múky, pridáme soľ a olej a cesto poriadne vyhnetieme. Potom ho na povrchu trochu posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Obvykle tak 30-40 min.

Medzitým si pripravíme krém. Jednoducho zmixujeme heru, soľ, žĺtka, vegetu a cesnak (ja som naposledy pridala aj kocku bryndze, ale veľmi to nebolo cítiť, asi to bolo málo. treba dať viac)

Cesto vyložíme na dosku posypanú múkou, sformujeme ho a rozdelíme na 2 rovnaké časti.

Každú časť rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a natrieme krémom.

Zrolujeme ho do pekného šulca a môžeme dať schladiť do chladničky, v zime na balkón (30 min) aby sa lepšie krájalo. Ale nie je to nutné.
Obidva šulce potom krájame ostrým nožom na hrúbku asi tak 1,5 cm a vzniknuté špirály kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Môžeme ich posypať rascou, alebo syrom, al. sezamom atď. Ale taktiež nemusíme.

Dáme do rúry na 170°C cca 15 min .





Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...