nedeľa 26. októbra 2008

Sviečková na smotane (falošná)



Čo na to:


0,8 kg bravčového stehna (alebo karé), 2-3 pekné mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, kúsok kalerábu, veľká cibuľa, 2 bobkové listy, niekoľko guliek čierneho korenia, soľ, mleté čierne korenie, 250 ml šľahačkovej smotany, 1/4 - 1/2 citróna, hladká múka, olej

Ako na to:

Pretože tento recept sa týka bravčového mäsa, nemusíme mäso pácovať.
Umyté a osušené mäso opečieme na oleji zo všetkých strán, pridáme pokrájanú cibuľu, restujeme a vyberieme mäso. Ďalej pridáme umytú a pokrájanú zeleninu, korenie a poriadne orestujeme.

Mäso osolíme a okoreníme mletým korením a vložíme späť k zelenine a ešte chvíľu ho opekáme. Pridáme vodu, aby bolo mäso do 1/2 ponorené a prilejeme asi 1 dl vína (nemusí byť) a uzavrieme tlakový kastról. Necháme dusiť a keď je mäso mäkké, znova ho vyberieme z hrnca a necháme vychladnúť, aby sa lepšie krájalo.


Zmes v hrnci alebo prepasírujeme cez sitko, alebo rozmixujeme tyčovým mixérom (nezabudneme najprv vybrať bobkobé listy).


Pripravíme si zátrepku zo šľahačky a múky (nedávať veľa múky) a vlejeme ju do vriacej zeleninovej zmesi, miešame, necháme povrieť asi 5 min a v prípade potreby ju zriedime. 


Odstavíme z ohňa a dochutíme soľou a citrónom (môžeme pridať i trošičku cukru).

(Pokrájané mäso sa môže vložiť do omáčky, ale pri podávaní lepšie vyzerá, keď mäso nie je zagebrené omáčkou).

Ak ho chceme mať napácované, nič nám v tom nebráni (pác - do asi 1,5 l vody dáme nakrájanú zeleninu a koreniny, soľ a necháme prevariť. Prilejeme asi 1 dl červeného vína, chvíľku povaríme a necháme vychladnúť. Do studeného pácu vložíme mäso a dáme do chladničky, mäso sem-tam obrátime.Pácovanie trvá aspoň pol dňa, ale pri hovädzom podľa druhu 1 - 2 dni)

1 komentár:

germa povedal(a)...

jejdanenky, máte tú istú obedovaciu súpravu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...