nedeľa, 26. októbra 2008

Pikantné mäso zastudena



Na túto mňamku nemožno nikoho nahovárať, lebo isto nepatrí medzi najzdravšie, keďže ide o bravčové mäso a ešte k tomu bôčik. 
Môžeme sa však občas učičíkať, že veď len občas a ak natrafíme na pekný chudší bôčik, tak hriech nebude až takýýýý.... 
No ale pozor!  Ak už raz niekto ochutnal, naisto sa stane zááávislýýýý...


Čo na to:

 Chudučký bôčik (alebo krkovička) - cca 0,75 kg, 1,5 čL soli,

Marinovacia kašička
1 čl soli, 1/2 čL mletého čierneho korenia,
1/2 čL korenia na steak, 1 čL sladkej papriky,
1 čL sezamu, 1 čL grilovacieho korenia, 
1 čL vegety, 1/4 čL chilli, 2 PL worcesterskej omáčky, 
1 PL sójovej omáčky, 2 PL kečupu, dijon horčica,
3/4 dcl slnečnicového oleja, 8strúčikov cesnaku,
alobal

Ako na to:


Do vriacej vody vložíme mäso, osolíme 1,5 čL soli a pridáme niekoľko guličiek čierneho korenia (ale nemusíme) a mäso uvaríme domäkka. 
Po uvarení a čiastočnom vychladnutí vyberieme kosti, prípadne chrupavky a necháme vychladnúť.
 
 

Pripravíme si kašičku - do misky nalejeme olej a vmiešame doň všetky ingrediencie a nakoniec prelisovaný cesnak. Dobre vymiešame, podľa chuti možno pridať aj iné obľúbené korenie, alebo pridať viac pikantných prísad (iný typ horčice, balzamikový ocot - treba si odskúšať)


Pripravíme si alobal - dostatočne veľký, na ktorý položíme uvarené mäso a lyžičkou navrstvíme kašičku zo všetkých strán. Uzavrieme  čo najtesnejšie, vložíme do nejakej uzatvárateľnej plastovej nádobky a dáme  na chladné miesto. Na  pár dní zabudneme, že táto dobrota existuje.
Necháme odležať minimálne dva dni, ideálne 4 dni až týždeň.


  Podávame studené, nakrájané na rezy s chlebom alebo pečivom, zeleninou.  


Môžeme použiť do obložených nárezových mís, alebo ním môžeme plniť pečivo...ako sa komu hodí...


   Robievam túto mňamku celkom rada, lebo to nie je nič zložité a toto občerstvenie vždy zaboduje.

2 komentáre:

Čistinka povedal(a)...

Tiež ho máš super :-)

Anonymný povedal(a)...

nigina dakujem za recept robila som toto masko a nemam slov ake to je uzasne pikantne a chutne

viera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...