piatok, 1. augusta 2008

Pečená paštéta - ako jemná kačacia



Čo na to:

40 dg pečene (môže byť bravčová, ale ja to robím z kuracej),
4 vajcia,
2 dl šľahačky,
2dl oleja (alebo lepšie kačacej či husacej masti),
1 čL soli,
1čL vegety,
1/2 čL mletého čierneho korenia


Ako na to:

Z pečene odstránime blanky a všeliaké tie nechutné čudá belavej farby. Roztopíme si masť, aby sme si mohli odmerať 2 dl (alebo dajte aj "baj očko", keď bude menej, bude diétnejšia). Všetky ingrediencie hodíme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Medzitým si rúru vyhrejeme na 200°C. Rozmixovanú hmotu nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a dáme do rúry na 30 minút. Po vybratí necháme vo forme vychladnúť, neskôr vyklopíme a z paštétky stiahneme papier.


P.S. Množstvo soli spolu s vegetou sa mi zdá priveľké, lepšie daťoniečo menej.

P.S. Paštétku robievam vo forme srnčieho chrbta, ale vždy sa bojím, že hmota pri pečení pretečie cez okraj, a tak formu plním iba do 3/4. V rúre to vyzerá krásne, no keď ju vyberiem von, pri chladnutí povrch trocha popuká a paštétka klesne. Ten popukaný povrch veľmi nevadí, lebo pri servírovaní je to vlastne spodok a pukliny nie sú nijak výrazné, ale štve ma, že to vždy klesne. Tak ak niekto viete, kde robím chybu, pls. povedzte mi to. Vďaka.

No a konečne som zistila, kde som robila chybu s paštétou. Treba ju piecť pri 150°C asi 40 - 45 min. Ani nepraskla, ani neklesla... a je báječná. Do kelu s tou francúzskou, ktorú predávajú v Terne za 16 euráčov. Tejto sa nevyrovná.




7 komentárov:

germa povedal(a)...

sasanka, to si ešte nezažila dni, keď sa mi podobne "darí". Čo chytím do ruky, to sa nevydarí... Neviem čo s tým, ale asi nič. A o tej paštéte popremýšľam, ešte je príliš zavčasu, aby si to odo mňa chcela:)

sasanka povedal(a)...

germa, napadlo ti nieco v suvislosti s "pokleskom" mojej pastety? :))

germa povedal(a)...

nenapadlo:( Ale po dovolenke vyskúšam a ozvem sa.

Anonymný povedal(a)...

Vdaka za zaujimave informacie

Anonymný povedal(a)...

veru neskoro som si všimla,že menej soli by bolo lepšie

Anonymný povedal(a)...

soli menej a dobré je miesto oleja ,ak je dať husaciu alebo kačaciu masť

nigina povedal(a)...

Asi ste si zle prečítali text. V texte som uviedla po vyskúšaní receptu, že použiť menej soli...
A v ingredienciách na samom začiatku receptu uvádzam, že je lepšie dať masť kačaciu al. husaciu...Je to podobnejšie kačacej viac a tým aj chutnejšie. Asi vám to nejako ušlo, že to tam je :-)

Moja bývalá kolegyňa, od ktorej mám recept, ju robieva len s olejom. Ale to je naozaj vec vkusu. Ja keď nemám kačaciu, husaciu masť, tak paštétu ani nerobím.

Dúfam, že inak vám chutila :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...