nedeľa 13. decembra 2009

Perníčky bez uležania - s vitrážkou


Čo na to:

2 vajcia,
200 g cukru,
125 g rozpusteného masla,
125 g medu,
1 PL sódy bikarbóny, perníkové korenie,
500 g hladkej múky
na vitrážky - bon pari (cukríky)

Ako na to:

Vajcia a cukor ušľaháme do peny. Pridáme vlažné maslo a med. Nakoniec vmiešame všetky zvyšné suroviny a zhnetieme cesto. Musí byť poriadne prepracované. Zabalíme ho do fólie a uložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky (alebo lepšie do druhého dňa).Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku cca 3 mm a vykrajujeme tvary.

Valčekom môžeme vtláčať rôzne reliéfové tvary priamo do cesta (ešte pred vykajovaním) alebo do vykrojeného tvaru. (Ale nie je to nutné, spomínam to len ako možnosť).
Pečieme ich pri t = 160°C. Tieto perníčky ozdobíme obyčajnou bielkovou polevou.To moje zdobenie vyzerá a zrejme i je "kapánek" dadaistické :)) No, nie som talent na takúto piplavú robotu. A teda nemôžem ani povedať, že ma to nejako bavilo.

Vitrážky:
Povykrajujeme tvary, do stredu urobíme dierky a uložíme na plech s PNP. Do otvorov vkladáme kúsky cukríkov podľa veľkosti otvorov.
(Ja som robila vitrážky aj z lineckého, perníčky som zabudla odfotiť, tak preto ilustrujem fotkou s lineckým pečivom).
Vložíme do rúry a teplotu nastavíme na 200°C. Kým sa rúra vyhreje na túto vyššiu teplotu, čiastočne sa upečú perníčky a cukríková hmota sa začne topiť troška neskôr.
Vitrážky musíme sledovať a keď vidíme, že cukríková hmota začína bublať, teplotu trocha znížime a pečieme už len chvíľku - celkovo asi len 5 min. Po upečení ich vyberieme a dáme rýchlo vychladnúť. Nehýbeme s nimi, kým cukríková hmota nestuhne.
vitrážky z lineckého cesta

vitrážky z perníkového cesta

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Pekné, vyhrala si sa:-)) Packa

Anonymný povedal(a)...

umelecké dielo :)

nigina povedal(a)...

Packa, Rosa, :)) dík

Jana (Recepty z mojej kuchyne) povedal(a)...

nádherné sú, fakt !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...