sobota 27. marca 2010

Okienkový koláč


Čo na to:

500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 2 vajíčka, 3 PL kryštálového cukru, 80 ml oleja, 1/2 kocky kvasníc, 1 zarovnaná čL soli;
Plnky:
Tvarohová -200 g jemného tvarohu + cukor podľa chuti, (môžu sa dať hrozienka)
Maková - 100 g mletého maku + cukor podľa chuti + PL mlieka,
Orechová - 130 g mletých orechov + cukor podľa chuti + PL mlieka + PL rumu, Lekvárová - lekvár (ja som dala malinový džem)

Ako na to:

Z uvedených prísad klasicky vymiesime cesto a dáme ho kysnúť cca 1 hod. (kvások - vlažné mlieko, troška cukru, kvasnice - po vykysnutí vlejeme do misy s preosiatou múkou, pridáme vajíčka, olej, zvyšný cukor a soľ, miesime a dáme vykysnúť).
Cesto poriadne vykysnuté rozdelíme na na dve časti takto - na plech vystlatý papierom na pečenie vykydneme z misy cca 3/4 cesta, zvyšok necháme zatiaľ v mise. Cesto na plechu natiahneme pomocou stierky alebo vidličky na celý plech. Snažíme sa rozložiť ho rovnomerne až do rohov.
Zvyšné cesto z misy vyložíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme si ho do valčeka.

Rozkrájame ho na 9 častí - 4 väčšie a 5 menších kúskov


Tieto kúsky cesta zošúľame na 4 dlhšie šúľce - dĺžka plecha a 5 kratších šúľcov - šírka plecha. Poukladáme ich ako mriežku na cesto v plechu, takže vzniknú okienka.
Do okienok vkladáme plnky podľa možnosti tak, aby vedľa seba boli rôzne plnky - tvarohová, maková, orechová a lekvárová. Ja som lekvár nemala, dávala som malinový džem. Sem tam som ho frkla i do makového, tvarohového či orechového okienka.
Mriežkovanie i okraje koláča potrieme žĺtkom rozšľahaným s 1 PL mlieka a šupneme do rúry vyhriatej na 180°C. Ja som to piekla celkovo 20 minút, a v závere pečenia som asi na 5 minút dala pizza program, čím sa moje pečenie urýchlilo.

Upečené. Jo, aby som nezabudla... k okrajom treba dávať radšej tuhšiu plnku. (Makovú a orechovú plnku treba troška povariť, ale to asi každý vie :)) a mriežku po upečení potrieť studeným mliekom.
Bezva nedeľné raňajky :)) Ja som koláč necukrovala, nemám to veľmi rada, ale kto chce...prečo nie? :))

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Krásny a určite aj chutný koláč. Niekedy ho určite vyskúšam. Packa

nigina povedal(a)...

Veru bol mňamkovitý a zmizol veľmi rýchlo. Vyskúšajte, Packa, bude vám chutiť :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...