Američania sa isto doma nezvyknú babrať s prípravou pizze. Keď na ňu dostanú chuť, objednajú si ju, donášková služba expresne donesie ešte horúcu. Alebo si ju dajú vo fastfoode a tešia sa z ušetreného času. Pizza je lacné jedlo.
U nás je to akosi inak. Nie je pizza ako pizza, nie je reštika ako reštika, nie je ani taká lacná ako u amíkov, no a keď fastfood, tak radšej nič... ani v petržalskej Dominike by som si pizzu už nedala... a mrazenú tiež nie.
Tá americká je celkom znesiteľná, ale doma viem, čo do nej dávam. A zas je rýchlejšie hotová ako tá origoš talianska, s ktorou sa musí človek vyhrať.
cesto:
450 g hladkej múky
2 - 2,5 dl vlažnej vody (podľa potreby)
20 g droždia
3 PL oleja
2 čL soli
1 čL cukru
zmes na potretie (miesto kečupu):
4 - 5 PL paradajkového pretlaku
cukor podľa potreby (chuti)
mleté čierne korenie
oregano, trocha oleja (asi 3 PL)
cesnak, soľ
plnka:
30 dg syra (rôzne druhy - ementál, eidam, gouda, mozzarella)
30 - 35 dg šunky
šampiňóny
cesnak
ananás
1o dg mozzarelly
čerstvá bazalka
Cesto vymiesime a po vykysnutí ho na pomúčenej doske rozdelíme na dve časti, ktoré sformujeme do bochníkov a necháme ich prikryté utierkou ešte postáť 10 minút.
Potom obidva bochníky rozvaľkáme (na papieri na pečenie) na kruhy s čo najväčším priemerom, aby cesto bolo celkom tenké... vyjde priemer cca 30 - 31 cm. Kruh cesta spolu s papierom presunieme na nízky plech.
Každé cesto potrieme polovicou paradajkovej zmesi, posypeme trochou postrúhaného syra a navrstvíme polovičné množstvo pokrájanej šunky. Posypeme plátkami cesnaku, obložíme plátkami šampiňónov, prípadne ananásom, posypeme syrom a šupneme do žeravej rúry .
Pečieme pri 230 °C cca 10 - 12 minút na pizza programe. Pred koncom pečenia pizzu povytiahneme a posypeme strúhanou mozzarellou a bazalkou. Pečieme už len chvíľku, aby sa mozzarella roztavila.
U nás je to akosi inak. Nie je pizza ako pizza, nie je reštika ako reštika, nie je ani taká lacná ako u amíkov, no a keď fastfood, tak radšej nič... ani v petržalskej Dominike by som si pizzu už nedala... a mrazenú tiež nie.
Tá americká je celkom znesiteľná, ale doma viem, čo do nej dávam. A zas je rýchlejšie hotová ako tá origoš talianska, s ktorou sa musí človek vyhrať.
Čo na to:
cesto:
450 g hladkej múky
2 - 2,5 dl vlažnej vody (podľa potreby)
20 g droždia
3 PL oleja
2 čL soli
1 čL cukru
zmes na potretie (miesto kečupu):
4 - 5 PL paradajkového pretlaku
cukor podľa potreby (chuti)
mleté čierne korenie
oregano, trocha oleja (asi 3 PL)
cesnak, soľ
plnka:
30 dg syra (rôzne druhy - ementál, eidam, gouda, mozzarella)
30 - 35 dg šunky
šampiňóny
cesnak
ananás
1o dg mozzarelly
čerstvá bazalka
Ako na to:
Cesto vymiesime a po vykysnutí ho na pomúčenej doske rozdelíme na dve časti, ktoré sformujeme do bochníkov a necháme ich prikryté utierkou ešte postáť 10 minút.
Potom obidva bochníky rozvaľkáme (na papieri na pečenie) na kruhy s čo najväčším priemerom, aby cesto bolo celkom tenké... vyjde priemer cca 30 - 31 cm. Kruh cesta spolu s papierom presunieme na nízky plech.
Každé cesto potrieme polovicou paradajkovej zmesi, posypeme trochou postrúhaného syra a navrstvíme polovičné množstvo pokrájanej šunky. Posypeme plátkami cesnaku, obložíme plátkami šampiňónov, prípadne ananásom, posypeme syrom a šupneme do žeravej rúry .
Pečieme pri 230 °C cca 10 - 12 minút na pizza programe. Pred koncom pečenia pizzu povytiahneme a posypeme strúhanou mozzarellou a bazalkou. Pečieme už len chvíľku, aby sa mozzarella roztavila.
4 komentáre:
Pizza je fajn.
Kukni sem.
To je pizza pre valibuka :-)
I think thee admin oof this web page is really working hard iin favor of his site,
because here every information is qality based information.
Zverejnenie komentára