Moje najobľúbenejšie špagety nevarím príliš často, lebo mať ich pripravené , neodolám duple :-)
Raz som si ich objednala v reštike, vrátila som ich. To neboli špagety carbonara, to bola sprznená gebuzina... takže v reštike zásadne nie! Teda nie na Slovensku.
Predpokladám, že za výmysel "omáčka na carbonara" sú zodpovední Amíci. Asi im tie normal carbonara boli málo kalorické, tak povymýšľali kreácie so smotanou :-DDD
Talianske jedlo -spaghetti carbonara- pochádza zo stredného Talianska, z provincie Umbria, Lazio. Bolo to časté, temer každodenné jedlo chudobných uhliarov, ktorí na smotanu nemali peniaze a pre kopec roboty sa nemohli babrať s nejakou siahlodlhou prípravou.
Slaninu mali takú domácu, niečo ako u nás lalok alebo podbradok, (čo sa asi nedá tuná kúpiť)... volajú to guanciale. Keď nie je to, tak sa dá nahradiť pancettou, čo je tiež slanina, taká prerastenejšia ale neúdená. V prípade núdze dáme hoc tú našu gazdovskú :-)
Čo na to:
špagety, olivový olejmčk, soľ, cesnak, bazalka
vajcové žĺtky alebo celé vajcia (na osobu rátame 1 ks)
syr pecorino alebo parmezán (na osobu asi 2 - 3 PL kopcovité )
prerastená slaninka (přimieřene)
(trocha vody, čo zostala zo špagiet)
Ako na to:
1) Do vriacej osolenej vody dáme variť potrebné množstvo špagiet.
Uvaríme ich al dente.
Kým sa varia špagety, urobíme tieto prípravné úkony:
2) Do misy, v ktorej budeme špagety miešať, rozklepneme surové žĺtky (alebo aj celé vajcia ) a metličkou ich krátko ale dobre vyšľaháme s pridaným mčk
3) Na olivovom oleji ľahko osmažíme slaninku pokrájanú na kúsky (ani veľké ani malé) . Načasovať si tak, aby bola opečená tak akurát práve, keď precedíme špagety.
4) Počas opekania slaniny postrúhame syr, bazalku pokrájame nadrobno, ošúpeme cesnak a väčšiu časť cesnaku prelisujeme k slaninke. Restujeme len chvíľočku, aby nezhorkol.
5) Zlejeme a precedíme vodu zo špagiet, robíme to čím rýchlejšie, aby nám špagety nechladli, trocha vody (cca 1 dl) si ponecháme v hrnci
6) Precedené horúce špagety vsypeme do misy s rozšľahanými žĺtkami (vajíčkami) a čiernym korením, osolíme, prilejeme k nim celý obsah panvice so slaninkou a cesnakom,
a vsypeme parmezán. Riadne zamiešame, pridáme ešte zvyšný cesnak (1 - 2 strúčiky) a bazalku. Opäť poriadne zamiešame v smere hodinových ručičiek, potom znova proti smeru hodinových ručičiek :-D a znova po ich smere :-D (robím si srandu :-D)
Pridáme trocha horúcej vody, ktorú sme si odložili z varenia špagiet, ale nemusíme ju pridať všetku. Budú sa ľahšie miešať a horúca voda napomôže rozpusteniu syra. Na špagetách sa utvorí krásny krémový povlak z vajíčka a syra.... No a zasa dobre premiešame :-), aby sa vajíčkom a syrom obalili všetulinky špagety.Takže tá voda je tam dosť dôležitá.
Na tejto fotke vidno, že do špagiet bolo pridanej málo horúcej vody, vyzerajú suchšie. Varila som ich vtedy prvýkrát a na tú horúcu vodu som pozabudla.
Keď pri miešaní špagiet cítime, že to ide ťažko, cvrknime ešte trocha vody z varenia špagiet .... (len musí byť horúca).
Najlepšia papena na svete :-)
9 komentárov:
Špagety vyzerajú byť "mňamkové" a určite tak aj chutia. Mám kontrolnú otázku s tou slaninkou restuješ aj cibuľku?
Nie, nie... do carbonara žiadnu cibuľku :-)
Sú mňamkové, ja ich mám radšej ako boloňské, aj keď ani tými nepohrdnem :-)tieto sú úplne naj! :-) Vyskúšaj, je to rýchlovečka..
...nuž keď sa pozrieš na fotku s orestovanou slaninkou, tak uvidíš prečo som sa pýtala:-))
aaaaaaach, Marianka, ja by som zakazdým varila iba taliansky, keby islo len o mna....
prepác, Kristinka, pred tebou som spominala Marianku, tak mi to ulietlo :*
Daniela, ďakujem :-) za upozornenie. To je cesnak. Podľa orig. postupu cesnak sa má chvíľu restovať, aby nespôsoboval tráviace ťažkosti. My ale ťažkosti nemáme, tak som postupne tento krok obišla a väčšinou teda dávam len surový.
Ja som na to normálne zabudla pri vkladaní receptu.
Ďakujem, že si si všimla a upozornila ma :-*
Slávka, čo sa mňa týka, ja tak isto :) Len niekedy je problém so surovinami (ossobucco u nás nekúpim, ak nemám známeho mäsiara, zháňať po špeciálnych kšeftoch rôzne ingrediencie, na to nemám väčšinou čas a nakupovanie nepatrí k mojim hobby)Inak by to bolo v pohode :-)
Inak ja som v taliansku odkukal, ze ten parmezan rozmiesaju prave s tymi vajickami a tak sa to hodi na spegety.
Ivan, presne tak... ved aj ja to tak mám... do rozšľahaných žltok šup špagety, hneď na to aj syr + horúca rozškvarená slaninka... a hneď sa to premieša... a vždy pridám ešte trochu tej horúcej vody, ktorá tiež napomôže vytvoreniu toho perfektného obalu na špagetách.. mňam!
Zverejnenie komentára