sobota 29. novembra 2014

Chilli kuracie prsia na špenáte s pieskovými zemiakmi

     Toto jedlo som už fakt straaááášne dávno nerobila... a veľmi ho ľúbim :-). Robievam ho s mexickým korením, ale teraz som ho nemala. Ako prílohu som urobila pieskové zemiaky, ktoré som odkukala na blogu chalupnikovi.com. Sú fakt výborné a trocha zmena oproti pečeným i opekaným. Díky, Minka. :-)

Čo na to:

chilli prsia
kuracie prsia
olej
mleté čierne korenie
provensálske korenie
chilli práškové
soľ
1/2 kuracej bujónkocky
1 rovná KL hladkej múky
1 rez masla

pieskové zemiaky
1/2 kg zemiaky
1 - 2 PL strúhanka
3 - 4 PL strúhaný parmezán al. grana padano
soľ (podľa chuti)
mleté čierne korenie
čerstvý rozmarín (asi 2 vetvičky)
cesnak (4 strúčiky i viac)
tymián (na špic KL)
2 - 3 PL olej

špenát
1 bal. mrazený špenát (Findus je super)
3 - 4 PL olej
3 PL hladká múka
1/2 l mlieko
1 vajco
 čierne korenie (čerstvo namleté)
4 -6 strúčikov cesnaku (podľa veľkosti a chuti)
voda (ak treba na zriedenie)
soľ

 Ako na to:

Kuracie prsia opláchneme, osušíme a pozdĺžne prekrojíme na polovice. Posypeme ich namelieme na ne čierne korenie (mčk), sypneme provensálskym a chilli (nešetríme). Ukladáme ich do mikrovlnkovej krabice a na každý plát dáme trocha oleja - asi tak 1 KL, olej rozotrieme po pláte a nakoniec ich v krabičke ešte trocha vyobraciame v stečenom oleji. Uzatvoríme a odložíme do chladničky.
Grilovaciu alebo keramickú panvicu potrieme pomocou maslovačky trochou oleja, poukladáme do nej plátky kuracích pŕs a zprudka ich poopekáme. Na panvici ich osolíme. Opečené povyberáme a do panvice pridáme odhadom 1 PL oleja (ale ak v nej zostalo trocha oleja z opekania, nemusíme to prehnať). Do rozohriateho sypneme 1 KL múky, zamiešame a porestujeme, zalejeme studenou vodou ako keď bežne robíme zápražku. Rozmiešame a dáme späť na sporák, občas pomiešame, pridáme 1/2 bujonkocky a necháme ju povariť. Pridáme ešte chilli a provensálske korenie, ak treba, trocha soli...ale asi nebude veľmi treba. Celé to necháme chvíľu povariť, odparovať vodu a keď je objem šťavy primeraný našej potrebe, znížime teplotu na minimum a do šťavy pretlačíme cesnak. Vložíme plátky kuracích pŕs, panvicu zakryjeme a chvíľku ešte povaríme (10 minút). Hotovo...

Špenát vie asi uvariť každý po svojom. Uvádzam iba adresu, link s receptom na prípravu špenátu.

Pieskové zemiaky:
Zemiaky ošúpeme,  ľubovolne pokrájame a dáme ich variť do osolenej vody. Uvaríme ich do polomäkka a scedíme. Zo sitka ich presypeme do hlbšej misy, pridáme trocha oleja, strúhanku zmiešanú s postrúhaným syrom, posekaný romarínom, pridáme štipku tymianu a mčk. Nedala som prelisovaný cesnak, lebo by zhorel a zhorkol. Takže som strúčiky len poprekrajovala. Všetko v mise zamiešame varechou a vykotíme na plech s PNP. Na zemiaky som pohodila zopár plátkov slaniny. To v origináli nebolo, ale zemiakom slaninka prospieva :-). Pečieme v rúre pri 200°C. Občas - raz, či dva razy ich prehrabneme. Pečieme ich asi pol hodiny alebo kým nie sme vizuálne spokojní. Hotové vyberieme a kým ich máme na plechu, trocha ich osolíme podľa chuti.  Zemiaky sú fakt super. Originál receptu je tu.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...