sobota 29. novembra 2014

Pšeničný chlieb z kvásku

     Základom je samozrejme klasický ražný kvások, ale ten sa necháva rozkvasiť s celozrnnou pšeničnou múkou, takže po 12 hodinách dostávame pšeničný kvas, ktorý dáme do cesta.


Čo na to:

230 g čerstvo vykvaseného kvásku  ( 1 PL ražného kvásku, 120 g voda, 120 g celozrnná pšeničná múka)
250 g vlažnej vody
500 g múky T650
1 PL rovná hnedého cukru
2 KL soli
1/2 KL celej rasce
1/2 KL čierneho sezamu
1/2 KL ľanových semien

kto chce, môže podporiť 10 g droždia
1/2 tbl. celaskonu (125 mg) (nemusí byť)
2 PL masti al. oleja

Ako na to:

 1 PL ražného kvásku rozmiešame so 120 g vody a potom pridáme celozrnnú múku. Tiež dobre rozmiešame, prikryjeme fóliou a necháme rozkvasiť cca 10 - 12 hodin.
Kvások vlejeme do nádobky DP, pridáme vodu, cukor a preosiatu múku s podrveným celaskonom. Ten s nemusí vždy dávať, ale podporuje tvorbu lepku. Kto dáva droždie, rozmrví ho navrch múky.
Spustíme program na prípravu cesta a necháme miesiť. Pri kontrole konzistencie buď pridáme lyžicu vody alebo múky, podľa našej predstavy a po 15 min miesenia taktiež pridávame tuk, soľ a semienka. Necháme
dobehnúť celý program a potom cesto preklopíme do misy, cesto v mise troch  preložíme a misu zakryjeme utierkou. Necháme kysnúť ďalej. 
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a z rohov do stredu poprekladáme. Zhora ho preložíme do polovice cesta, utlačíme a otočíme o 180°. Znova preložíme rovnako. Sformujeme do bochníka a ten trocha pováľame na podložke. Bochník položíme na plech s PNP, urobíme pár zárezov a prikryjeme utierkou, aby bochník ešte troch kysol. 
Rúru vyhrejeme na 240°C, spolu s ňou aj ďalší plech, na ktorý potom presunieme bochník aj s PNP z druhého plechu. 
Na spodok rúry dáme pekáčik, vlejeme doň asi 1/2 litra horúcej vody, na horúci plech prehodíme bochník spolu s PNP, zasunieme do stredu rúry a pečieme cca 10 min. 
Po tomto čase odstránime pekáčik s vodou, rúru vyvetráme od pary a pečieme ďalej zasa 15 minút. Ja v tejto fáze bochník prikrývam alobalom, aby sa neupiekol celkom dotmava. Teplotu stiahneme na 200°C. Potom alobal odstránim a pečiem opäť 15 minút pri teplote 180°C. Keď je treba, môžeme po vypnutí rúry bochník v nej nechať ešte 2 - 5 minút. 
Po vybratí poklopeme na spodok bochníka, keď budeme počuť dutý zvuk, budeme mať istotu, že je upečený správne. Položíme ho na mriežku alebo čokoľvek, na čom sa bude vetrať zospodu. Postriekame ho vodou zo všetkých strán a necháme ho v kľude do úplného vychladnutia alebo ešte aj dlhšie. 


Piekla som ho neskoro večer, aby nikomu nebol na pokušenie, lebo my sme takí "neodoláci" chleboví a nedá nám pokoj tá vôňa, to pukanie pri chladnutí, tá krásna kôrka a vždy niekto neodolá a zareže do neho... 
No a teraz ostatní neodoláci spali a ja som sa furt motala okolo bochníka. No a ako to mohlo dopadnúť? Zožrala som obidve pätky. A potom prišiel trest pre neodoláčku. V noci... bŕŕ...  
Ráno si ostatní pochutnávali na dobrom chlebíku, len ja som si dala diétu :-)


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...