nedeľa 14. decembra 2014

Pečené plnené bravčo

   Som zvyknutá pred pečením mäso nakladať do rôznych marinád. Marináda prestúpi svalovinou a dobre mäsko ochutí, ozvláštni podľa druhu korenín v marináde. Pravdaže to chce prípravu vopred a nie je to otázka pár hodín. Ale môže sa stať, že buď nestihneme alebo zabudneme, alebo...  Ak sa to stane a mäso sme nemarinovali, máme na výber - upiecť ho jednoducho, fádne ako v menze alebo ho ozvláštniť a dochutiť tak, že ho naplníme pikantnými zaujímavými prísadami.
 


Čo na to:

1,25- 1,5 kg bravčového vhodného na pečenie ( karé, krkovička )
plátky údeného mäsa (obmena - pikantná domáca klobása, maďarský salám alebo schwarzwald. šunka)
plátky prerastenej slaniny
tenké plátky pikantného syra
cibuľa
cesnak
čierne korenie
soľ
cayen korenie
celá rasca
2 - 3 PL oleja
2 - 3 rezy masla

Ako na to:

Opláchnuté a osušené mäso rovnomerne  ponakrajujeme v rovnakých vzdialenostiach, cca 1,5 - 2 cm  tak, aby vytvorené zárezy boli dosť hlboké, ale aby sme neporušili spodok mäsa.
V zárezoch i na povrchu ho osolíme a okoreníme čiernym korením a cayenom.
Zárezy naplníme podľa vlastnej úvahy plátkami slaniny, vybratou údeninou, cibuľou a cesnakom. Do niektorých zárezov môžeme pridať aj tenké plátky syra.Takto naplnené mäso musíme zviazať, aby sa pri pečení a otáčaní nerozpadalo, resp. aby z neho nevypadávala náplň. Môžeme použiť kuchynský motúz a kto s ním vie dobre narábať, nemá problém pevne ho stiahnuť. Rovnakú službu nám urobia aj silikónové slučky.


Do panvice dáme olej a na rozpálenom prudko poopekáme zviazané mäso zo všetkých strán. Potom ho aj s výpekom preložíme do pekáčika, ktorý hneď uzatvoríme vrchnákom. Môžeme pridať celú hlavu cesnaku prekrojenú na polovicu. Ja som dala celeé strúčiky cesnaku, lebo u cesnaku z obchodu vždy radšej skontrolujem, či nie sú niektoré strúčiky zlé. Cesnak nechávam v šupke, ale samozrejme ho treba opláchnuť tečúcou vodou. 

Pečieme cca 5 - 10 inút a potom  podlejeme trochou vývaru, cca 1,5 dl. Ďalej pečieme zakryté asi 3/4 hodiny pri teplote 200°C. Občas kontrolujeme vizuálne, či sa neodparila tekutina (ak áno, tak doplníme). 
Po 3/4 - 1 hodine pečenia mäso v pekáči otočíme, doplníme 3 - 4 vývaru, znova zakryjeme, teplotu znížime na 180°C a pečieme ďalej ešte  pol hodiny. 

Potom odstránime vrchnák, popolievame výpekom, navrch pridáme rezy masla a vložíme naspäť. Trúbu prepneme na grilovanie a pár minút z každej strany necháme grilovať. Do mäsa nepicháme, otáčame ho kliešťami a pomáhame si plochou varechou. Negrilujeme dlho, aby sa povrch veľmi nevysušil, stačí 2 - 3 minúty z každej strany.
Potom mäso vyberieme, odopneme sľučky a necháme ho postáť cca 5 - 8 minút, až potom ho krájame.

Šťavu nemusíme nijako upravovať, ale ak by niekto chcel  viac šťavy, tak v panvici môže nasucho opražiť 1 - 2 KL múky a zalejeme studeným vývarom, necháme 5 minút voľne prevariť v panvici. Keď začne hustnúť,
prilejeme výpek a spolu ešte povaríme. Ja preferujem mäsovú šťavu bez tejto úpravy.

Prílohou môže byť dusená ryža, zemiaky na akýkoľvek spôsob, kapusta sladká či kyslá dusená. Tu je veľa možností. Ja som teraz robila dve, pečené zemiaky a strapačky s kyslou kapustou.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...