streda 14. októbra 2015

Špaldovo - ražno - pšeničný chlieb s chia semienkami a slnečnicou

     Jindřiškine chleby sa mi vždy páčili. Robieva klasiku, recept, ktorý má osvedčený a len občas ho obmení zmenou pomeru múky. A ide jej to. Chcela som jej chlieb skúsiť. Ale keď dvaja robia to isté, nie je to to isté :-). Stará známa pravda sa len potvrdila. Pravdaže, ja mám inú rúru, na Slovensku sú trocha iné múky ako v Česku. Jej chlieb sa mi páči oveľa viac ako tento, čo som ja upiekla. 
Nie, nezhadzujem svoj výtvor. Som s ním celkom spokojná, ale vidno na ňom, že moja rúra na niektorých miestach svoju činnosť trocha preháňa. Aj ja som sa pričinila o jeho mierne "zasnežený"  vzhľad, pretože som bochník vôbec neomietla, neoprášila od múky ... pravdaže som kvaltovala, lebo som sa babrala aj s prípravou obeda a chlieb už mal byť dávno v rúre. Takže som ho v rýchlosti len zbežne postriekala z PETky a šupla ho na kachľu.
    Chuť chleba je trocha zvláštna... zvláštne orieškovodobrá. Ani neviem, či to je múkou alebo prítomnosťou chia semienok? Takže ho môžem odporučiť aj iným.

Čo na to:

rozkvas: 
2 PL kvásku z chladničky
180 g vody
150 g celozrnnej ražnej múky

ďalej:
260  ml srvátky (alebo inej tekutiny)

1 PL  trstinového cukru
100 g ražnej múky
100 g špaldovej celozrnnej múky
300 g pšeničnej chlebovej múky

2 KL soli
1 KL celej rasce
1 PL  slnečnicových semienok
1 PL  chia semienok
3 PL  oleja
3 - 4 PL vody

Ako na to:

Cesto zamieša buď robot alebo DP.  Suroviny vkladáme v uvedenom poradí...rozkvas, (z ktorého sme odobrali 2 PL na uskladnenie v chladničke pre budúce pečenie) potom tekutinu, cukor atď., a 1 PL oleja. 
Necháme zamiesiť a podľa potreby pridávame vodu ale opatrne po lyžiciach. Cesto necháme v pekárni alebo v robote len pár minút, max. 15 - 20 min. Cesto by nemalo byť tuhé, ale práve naopak dosť voľné.
Potom cesto preškrabeme do misy vymastenej olejom, potrieme ho aj zvrchu. Necháme ho kysnúť 2 hodiny a každých 30 minút ho poprekladáme. Ruku si vždy potrieme olejom. Počas každého prekladania cesto vždy troška posprejujeme. 
Po dvoch hodinách cesto vyklopíme na pomúčenú plochu, trolinka ho posypeme zvrchu ražnou múkou a kapánek ho natiahneme do tvaru obdĺžnika. Potom cesto poprekladáme a sformujeme, potrieme ho gustinom a vložíme do múkou vysypanej ošatky švom nahor. Ošatku s cestom vložíme do mikroténového sakla a odložíme na pokojné miesto kysnúť.
Bochník odpočíva, ale my ho kontrolujeme. Po cca 45 minútach urobíme prstový test a podľa zváženia situácie včas rozohrejeme rúru na 250°C. 
Vyklopený bochník treba omiesť , prípadne narezať a postriekať vodou. Vložíme na rozohriaty plech, alebo žulu či kachľu a pečieme 15 minút spolu, do pekáča na dne rúry chrstneme hrnček horúcej vody. Potom pekáč s vodou vyberieme, znížime teplotu na 190°C a pečieme ďalších 30 min. 
Po vybratí z rúry ho postriekame vodou a necháme vychladnúť.



2 komentáre:

Eva Boťanská povedal(a)...

Obdeivujem každú z vás ktorá dokážete takýto chlebík upiecť...ja sa toho bojím, neverím, že by sa mi podaril, všetko možné pečiem ale chlieb nie.

nigina povedal(a)...

Ale Evka, ty pečieš také úžasné dobroty, skúseností plno, tak by si isto iste zvládla aj bochník. Taký zarábaný droždím celkom isto, nepochybujem. S kváskom to chce skúšať a nevzdať to. Ja som veľakrát s tým chcela seknúť, ale po pár dňoch od sklamania ma to zas draplo a skúšala som. Pravda je, že veľakrát sa mi kváskový nepodaril, ale chce to nevzdať sa. Kváskový i domáci drožďový sú oveľa lepšie a zdravšie ako z obchodu, bez chemikálií, takže to môže byť motiváciou. A ty s tvojou šikovnosťou to zvládneš. O tom niet pochýb :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...