pondelok 21. marca 2016

Losos na bielom víne so zeleninou

     Už som aj pomaly zabudla na fotky z predchádzajúceho týždňa. Pripomenuli sa mi náhodne, keď som zisťovala, aká paseka mi zostala v notebooku po zásahoch opravára kvôli vzniknutej poruche...
Fotky mi pripomenuli, túto dobrotu a tiež rozhovor pri jedení, keď spomínali na maškrtné medvede, ktoré baštia lososy každý deň vo veľkom množstve a aj na hlášku dcérky, že vraj "zážitok na jazýčku" :-) 

Čo na to:

losos (potrebný počet porcií)
soľ
čierne korenie mleté
drvené chilli
citrónová šťava
biele víno
olivový olej

príloha:
hranolky (piecť v rúre)
maslo
1/2 cibule
zopár šampiňónov
zelená fazuľka (ja som mala mrazenú)
soľ
čierne korenie mleté
1 - 2 strúčiky cesnaku

šalát:
rajčiny
rukola (alebo iný listový šalát)
citrón
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
troška trstinového cukru al. medu

Ako na to:

Porcie lososa na koži jemne narežeme, osolíme, ocitrónujeme a jemne sypneme čiernym korením a drveným chilli. Takto to robievam vždy. Rybie porcie uložíme do uzatvárateľnej nádobky a rybu v nej popolievame trochou bieleho vína. Poprevraciame, aby sa ovínovala z každej strany a uzavrieme, odložíme do chladničky aspoň na hodinu.


Kým sa rybka marinuje, pripravíme hranolky. Pečieme ich v rúre. Orem toho pripravíme prílohovú zeleniu a šalát.
Na panvici speníme maslo, prihodíme cibuľu pokrájanú nadrobno, šampiňóny pokrájané na plátky, osolíme, okoreníme a pod pokrievkou chvíľu dusíme. Po minútke doplníme zelenú fazuľku, premiešame a podlejeme troškou bieleho vína. Opäť prikryjeme a za občasného premiešania necháme chvíľu dusiť. Po zmäknutí fazuľky odstavíme a dochutíme prelisovaným cesnakom, prípadne podľa chuti dokoreníme. Pridať môžeme ešte oriešok čerstvého masla, premiešame a necháme stáť prikryté.

Polovicu citróna obkrájame, aby sme odstránili kôru a dužinu postláčame nad miskou, v ktorej bude šalát a pokrájame ju na menšie kúsky. Paradajky takisto pokrájame a všetko spolu s rukolou premiešame v miske. Celé to sypneme troškou trstinového cukru alebo medom, korením a lyžicou oleja. Šalát urobíme rýchlo a nie príliš vopred, lebo mladučké rukolové lístky by sme mohli dokatovať. Prípadne ich doplníme až úplne na konci, tesne pred podávaním.

Namarinovaného lososa vyberieme na dosku, trocha osušíme papierovou utierkou. Grilovaciu panvicu alebo plochu na grilovanie potrieme olivovým olejom, na rozohriatu plochu dáme rybky a opekáme ich rýchlo a bez vpichovania. Obraciame silikónovou alebo drevenou obracačkou, pričom občas potrieme olejom. Celkové opekanie trvá krátko, určite menej, no najviac 5 minút. Fertig. Vyberieme a uložíme priamo do tanierov, kde už máme pripravené porcie šampiňónovo-fazuľkovej zmesi a hranoliek. Ihneď papkať, aby nevychladlo.


Celého lososa sme neminuli naraz, ale na ďalšie varenie ho už nebolo úplne dosť, tak som ho mussela spravodlivo :-) podeliť a dorobila som k lososovi tresku. Tá bola len tak v trojobale, a kúsok lososa na oklamanie zmyslov :-D



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...