štvrtok 29. decembra 2016

Tyčinky s bielym vínom a Tyčinky s ementálom

        
     Popri vianočných koláčikoch príde chuť aj na čosi slaného a ak to nemajú byť nezdravé kupované chipsy, alebo trocha menej nezdravé kupované krekry, tak potom treba urobiť domáce slané pečivo. Pravdaže to nie je tiež príliš zdravé, ale aspoň viete, čo ste do toho dali a snažíte sa dať to najlepšie.
Zvyčajne robievam rozličné vykrajované tvary, ale kúpila som si v Tescome ich vykrajovač na tyčinky. Takmer som naň zabudla, ale pri vianočnom pečení som naň natrafila v krabici, takže som ho musela použiť:-) . Fajn vecička, a tak sme sa tento rok zaobišli bez praclíkových a iných tvarov a piekli sme samé tyčinky :-). Išlo to krásne rýchlo.


Čo na to:

Tyčinky s bielym vínom
 320 g    hladká múka špeciál
250 g    maslo
    9 PL biele víno
    1 ČL soľ
potretie: vajíčko
sypanie: chia semienka, soľ

Tyčinky s ementálom 
500   g  hladká múka špeciál
250 ml  šľahačková smotana
200   g  maslo
 50  ml  olej repkový
  2  ČL  soľ
220   g  ementál (al. zmes syrov)
1/2  bal. prášku do pečiva (PDP)
potretie: vajíčko
sypanie: rasca, soľ

Ako na to:

Najskôr vyberieme z chladničky maslo a necháme ho povoliť pri izbovej teplote. Pokrájame ho na hrubšie pláty a necháme ho rozbalené. 
Múku preosejeme do hlbšej väčšej misy, pridáme soľ, pokrájané povolené maslo a biele víno. Všetko spracujeme rukou (v mise) a potom prehnetieme na pomúčenej doske. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odpočinúť 1 - 2 hodiny. 
Odstáte cesto rozkrojíme na dve časti a rozváľame na pomúčenej doske. Pod cesto vsunieme hárok papiera na pečenie (PNP) a na cesto položíme vykrajovaciu šablónu, ktorú potom do cesta dobra vtlačíme na viacerých miestach. Po odstránení šablóny podoberáme tyčinky pomocou príborového noža alebo pekárskou kartou a kladieme ich na plech s PNP.  Tyčinky potierame rozšľahaným vajíčkou (+ 1 PL vody či mlieka), posypeme chia semienkami (alebo inými) a morskou soľou.
Pečieme ich vo vyhriatej rúre pri 180°C dozlatista. 

Skúsila som jednu várku vykrojiť priamo na PNP v plechu, aby som si ušetrila prekladanie tyčiniek na plech, ale neosvedčilo sa to. Tyčinky zostali po upečení spečené a pri oddeľovaní sa lámali. Takže toto nebola správna cesta. Pravdaže, cesto môžeme pokrájať na tyčinky aj bežným radielkom. Taktiež môžeme vykrajovať rôzne tvary.
Pri ementálových tyčinkách postupujeme rovnako - do hlbšej misy preosiať múku, PDP,  pridať soľ, rozkrájané povolené maslo, syr postrúhaný na jemných očkách, kelímok smotany a postupne v menších dávkach (asi po 1 PL) pridávame olej. Podľa konzistencie uvidíme, či treba alebo netreba dať celú dávku oleja. Mne to vyšlo asi na 40 ml. Hmotu zhnetieme v mise rukou a potom ešte prehnetieme na pomúčenej doske. Zabalíme do fólie a odložíme na 1/2 hodiny. 
Trocha odstáte cesto rozdelíme na 2 časti, rozváľame na obdĺžnik s hrúbkou 5 mm, podložíme PNP a opäť šablónou vykrojíme tyčinky (z papiera sa lepšie odoberajú ako z pomúčenej dosky). Kladieme ich na plech s PNP, potrieme vajcom a posypeme soľou a rascou.
Pečieme pri 180°C dozlatista



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...