sobota 24. februára 2018

Makové rohlíčky s omládkom


     " Upečiem dáke buchty?" -  spýtala som sa. A mala som na mysli tvarohové, tvarohové šatôčky alebo moravské alebo normálne buchty z pekáča, také čo si so sebou niesol hlúpy Jano v batôžku, keď išiel na vadrovku 😉. "Áno, dobre! Zomeliem mak." A už bolo "demokraticky" rozhodnuté, že budem piecť makáče.



Čo na to:

Cesto:
350 g polohrubá múka
100 g hladká múka
200 g mlieko
40 – 50 g vlažná voda
18 g kvasnice čerstvé
3 PL kr. cukor
½ čL soľ
2 žĺtka
75 g olej 

Omládok: (z pripravených surovín na cesto)
50 g vlažnej vody
cukor 
50 g mlieka
10 g droždia 
asi 80 g hladkej múky

Plnka: 
mletý mak (ja som mala asi 200 g)
cukor podľa chuti
trocha mletej škorice (dávam asi 1/2 čL)
trocha kandizovanej cit. kôry ( nemala som, tak som dala hrozienka namočené v rume, chcela som ich už minúť)
mlieko (troška menej ako 1 dl)
podrvené piškóty ( asi ¾ hrnčeka ) na dohustenie

Ako na to: 

Najprv si pripravíme omládok z odvážených surovín. Prísady spolu vymiešame habarkou alebo metlou a necháme asi 45 - 50 minút v kľude na linke, pravdaže ho prikryjeme fóliou a môžeme sa zatiaľ venovať niečomu inému. 

Omládok potom vlejeme do misy s preosiatou múkou a soľou a pridáme ostatné suroviny na cesto. Premiešame, pridáme olej, trocha prepracujeme varechou alebo rukou a dáme cesto miesiť do DP alebo do robota. Necháme dobre vymiesiť. Ak múka potrebuje, pridáme trocha vody. 


Vykysnuté cesto na doske prepracujeme 

a ešte na chvíľočku ho zakryjeme misou. Stačí aj 5 minút. 

Potom ho rozkrojíme na 2 časti a každú rozváľame buď do obdĺžnika alebo do kruhu. Ja som prvú časť rozvaľkala do obdĺžnika a ten potom na rovnako veľké štvorce. Na ne som kládla hustú makovú plnku a cez ňu som cesto len preložila, potom ho zoštipla a pogúľala o dosku, ohla do tvaru rožka a hneď na plech s PNP. Na plechu ich necháme trocha dokysnúť (cca 20 - 25 min). Môžeme ich zvrchu troška narezať žiletkou alebo poprepichovať vidličkou. Moja mamina ich nastrihávala nožnicami. Volala ich "svadobné koláčky" lebo sa zvykli piecť na svadby. No pravda je, že tie svadobné sa robievali úplne maličké. Ja ich také malé robiť nemôžem, veď koľkokrát by musel maškrtník siahať na tácku, aby si dal do úst? 😁 Riadim sa heslom PŘIMĚŘENĚ!!! 😀


Kto chce, môže rozváľať cesto do kruhu a ten rozparcelovať, potom zamotávať ako croissant ... robila som aj takto, ale ten prvý spôsob bol rýchlejší, ale podľa gusta.



Na plechu necháme rožky v kľude aspoň 25 minút a musia byť prikryté. Kým dokysávajú, vyhrejeme trúbu na 180 – 190°. Pred pečením potrieme olejom a potom ešte zmesou 1 rozšľahaného bielka+1 PL mlieka. V rúre ich postriekame vodou, aby sme zvlhčili ich povrch a lepšie sa zdvihnú. Pečieme asi 25 min alebo 20 min (z toho 5 min s ventilátorom). 





2 komentáre:

Eva Boťanská povedal(a)...

Makové, orechové, lekvárové....pre mňa môžu byť všetky. Máš ich nádherné. Prekvapila ma tá príprava cesta s omládkom. To znamená, že droždie je tam dvakrát, raz sa primieša k múke a potom sa ešte pridá omládok? Neviem či som tomu dobre rozumela :) Ešte som sa s takouto prípravou nestretla, zase som múdrejšia :))) Pekný deň

Unknown povedal(a)...

Áno, Evka, dobre si rozumela. Omládok je preferment, teda dá sa do múky časť čiastočne predkvasenej múky, kde sú začaté kvasné deje. Takže omládok nalejeme do múky, pridáme zvyšok rozmrveného droždia (alebo ak robievaš so suchým, tak zmiešané s múkou). Keby bolo viac času na prípravu, tak by stačilo len droždie v omládku, ale kysnúť by to muselo oveľa dlhšie. O prefermentoch som tu už dávnejšie písala, ale neviem presne kde :-). Kysnuté cestá s ich použitím (staré cesto drožďové, biga, omládok, poliš) bývajú kvalitnejšie, produkty dáke chutnejšie, vďaka tomu vyzretejšiemu prídavku.
Evka, ďakujem za návštevu i komentár :-) a želám ti pekný víkend :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...