streda 18. júla 2018

Beef Mrkvoff (á la Stroganoff)


      Nedávno som chcela robiť mäso Stroganoff, no nemala som čerstvé šampiňóny. Manžel sa vychytil, že veru on ich pôjde kúpiť. Tak sme sa dohodli, že on sa bude ponáhľať a ja šampiňóny dorobím, keď sa vráti a vpravím ich do jedla dodatočne. No zlaté oči! V Bille vraj mali hnusné, tak chcel ísť inam, ale stretol sa so starým kolegom a kamošom a vraj "skočili sme nachvíľu na kávu". A bol tam pustený televízor a všetci tam sledovali futbal. Ľahko sa zakecali, popri tom aj "kapánek" sledovali fucik, medzitým si ešte zavlažili hrdlo a potom s prekvapením zistil, že je fúra hodín. Keď sa rozlúčili, tak ešte šiel po tie šampiňóny kamsi. Tam nemali žiadne, tak sa vrátil do Billy po tie hnusné! Medzitým už v Bille doložili tovar a tak kúpil pekné. Ja som už pravdaže obed urobila inak, keďže šampiňónov som sa v normálnom čase nedočkala. 
Musela som improvizovať s tým, čo bolo v chladničke. Konzervové šampiňóny nemôžem ani cítiť, má to hnusnú konzistenciu, sú to také sliziaky páchnuce kovom. Preto som len narýchlo udusila zeleninu na cibuľke s trochou masla a chcela som to pridať k mäsu. No v poslednej chvíli som zmenila názor. Keby muž videl mrkvu v omáčke, hneď by ma obviňoval, že som ju chcela v jedle zamaskovať. A takto bola mrkva v tanieri verejne priznaná, viditeľná.  Mohol si ju kľudne zamiešať s mäsom aj sám (aby ju nevidel) a miesto beef Stroganoff mať beef Mrkvoff. 
      Ak by ste toto jedlo náhodou robili, tak tú zeleninu do omáčky s mäsom  kľudne vmiešajte. Bolo to fakt dobré. Určite sa k tomu viac hodí ryža alebo hranolčeky, ale ja som na diéte, takže varené krumpličky boli. 


Čo na to: 

   400 g sviečkovice
   150 g mrkva a kúsok póru **
    3 PL oliv. oleja (ja som dala repkový)
    1 KL masla
    60 g  sladkokyslých steriliz. uhoriek
   1 PL  dijonská horčica
200 ml pochúťková smotana
    1 ks  cibuľa strednej veľkosti
            zelené (al.čierne) korenie čerstvo namleté
            soľ
**pozn. v originál Stroganoff recepte dávame malé šampiňóny

Ako na to:

Sviečkovicu nakrájame na pláty a tie potom ešte na klátiky, či hranolky, ak chcete. Mäso roztiahneme po doske a namelieme naň korenie. Necháme postáť.
Pokrájame (v mojom recepte) zeleninu na plátky a pásiky, (v prípade Stroganoff šampiňóny na pásiky), cibuľu nadrobno.
Do panvice dáme 1 PL oleja a kúsok masla, pokrájanú cibuľu, pórik a necháme speniť. Po chvíli pridáme mrkvu a zasa namelieme trocha korenia, pridáme trocha soli a restujeme. Potom môžeme prikryť, aby mrkva zmäkla. Nezabudneme občas premiešať.
Do druhej panvice dáme zvyšný olej a na rozohriaty šupneme mäso, ktoré orestujeme zo všetkých strán, ale len krátko, cca 3 - 4 minúty maximálne. Počas restovania aj osolíme.
K mäsu pridáme obsah predchádzajúcej panvice, čiže zeleninu (resp. šampiňóny), premiešame a pridáme horčicu a smotanu. Dobre premiešame a necháme prehriať, môžeme pridať aj trocha vody alebo vývaru. Uhorky pokrájame na drobnejšie kúsky a zamiešame do mäsovej zmesi. 
    Ako vidno, totálna rýchlovka!


1 komentár:

Eva Boťanská povedal(a)...

Ale si ma pobavila tým príspevkom...vidím, že nie som jediná, ktorá má problém pridať do mäsa mrkvu, čo sa ten môj našomre :) keď je viditeľná ale rozmixovaná môže byť...ako malému dieťaťu :):):) ale vymyslela si to výborne, vyzerá mäsko veľmi dobre. Ahoj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...