pondelok 6. augusta 2018

A JE TO!!! jedlo z jedného pekáča

     Tieto úmorné horúčavy sú poriadne vyčerpávajúce 😓. Určite by to bolo neúnosné, aby si všetci vybrali dovolenku v tomto príšernom počasí, a preto my, ktorí nie sme v práci, by sme nemali reptať, že je horúco aspoň zo solidarity s tými, ktorí pracujú. A keď dovolenkujeme, no nie sme práve v rezorte s all inclusive, ale niekde na chalupe či na chate, je namieste uvariť pre rodinu. Najlepšie niečo voňavé, ľahké letné a jednoduché, aby sme nemuseli tráviť pri sporáku dlhé hodiny. 😱
Tak ponúkam jedlo, ktoré tieto kritériá spĺňa do bodky a ešte je aj náramne chutné. Kuracie stehná hodíte na pekáč so zemiakmi a dáte do rúry. Máte aspoň hodinu voľno a môžete byť aj vonku. Isteže ste v pohotovosti, ale čítate si, alebo sa hráte s deťmi, alebo sa čváchate v bazéne... Všetko si pripravíme ráno, kým ešte nie je úmorná horúčava a potom už len pred obedom dorobíme šalát A JE TO!!! 😁


Čo na to:

5 - 6 kuracích stehien alebo rozporciované kura,( prípadne podľa počtu stravníkov)
3 veľké cibule, resp. cibuliská (alebo 4 normálne cibule)
5 - 6 strúčikov cesnaku
6 - 7  zemiakov (radšej vyberte väčšie, lebo sú skvelé a bol po nich dopyt )
1 cuketa (ja som dala aj pol baklažánu kvôli jeho zužitkovaniu a nabudúce asi dám aj dva celé)
soľ
čierne korenie
červená paprika
celá rasca
chilli vločky (alebo ak máte, posekané čerstvé chilli al. feferónka)
oregano + bazalka + tymián
2 PL olivového oleja

Ako na to:

Ráno pripravíme kuracie stehná - pooplachujeme, osušíme. Ja zvyčajne odrezávam nadbytočné kože a tiež tuk (keď kúpite balené stehná, tak vždy, vždy je tam ponechané nadbytočné množstvo). V tomto prípade som ich nevyhodila, ale pokrájala ich na malé kúsky (pôjdu na plech pod cibuľu).
Stehienka treba osoliť, jemne na ne namlieť čierne korenie a aspoň z jednej strany posypeme chilli vločkami. Čerstvé chilli papričky či feferonka by boli ovšem lepšie. Takto pripravené ich zakryjeme fóliou a odložíme do chladničky. 
Zemiaky očistíme, opláchneme a rozkrájame pozdĺžne na 6 - 8 častí. Dáme ich do misy so studenou vodou a necháme stáť. Okrem toho očistíme cibule a pripravíme si zvyšné zeleniny. Cuketu a baklažán dáme do misy, posolíme, namelieme čierne korenie a presypeme do sitka, z ktorého necháme odkvapkávať tekutinu do misy. Ak máme miesto v chladničke, sitko so zeleninou uložíme do nej. 

Môžeme sa ísť kúpať 😍, vrátime sa približne 1,5 - 2 hodky pred plánovaným obedom.

Mäso i zeleninu vyberieme z chladničky a necháme kapánek zohriať v miestnosti, kým nakrájame cibule a zeleniny tiež necháme už vonku. Cibuľu rozhodíme po dne pekáča a pridáme k nej pokrájané "majinkaté kožky" a tuky, ktoré sme predtým "oholili" zo stehienok. 
Zlejeme vodu zo zemiakov, pridáme k nim olivový olej, soľ, rascu, namelieme korenie, sypneme tymiánom a rukami dobre premiešame. Potom ich vyklopíme do pekáča a rozhrnieme po celej ploche. Na zemiaky uložíme kožou nadol stehná, ktoré medzičasom vtiahli do seba korenisté chute.
Pekáč zakryjeme vrchnákom alebo alobalom a vložíme do rúry na 200°C. 
Po 3/4 hodine odložíme vrchnák, stehná pretočíme kožou nahor, zemiaky poprehŕňame a pridáme pokrájané cukety a baklažány, ktoré sme v mise najskôr premiešali s oreganom a bazalkou. Posypeme posekaným cesnakom. Odoberieme pár lyžíc vypečenej šťavy do misky, pridáme trocha sladkej červenej papriky a potrieme kožu stehienok. Vrátime späť do rúry, znížime teplotu na 180°C a rúru prepneme na grilovanie. Necháme cca 5 min, potom opäť potrieme kuracinu vypečenou šťavou s paprikou a grilujeme ďalej. Lopatkou premiešavame aj zemiaky so zeleninou. Táto fáza prípravy je najvyčerpávajucejšia 😅 najhorúcejšia. Ovlažujeme sa pri dreze prípravou prílohového šalátu 😉. 
Pekáč striedavo grilujeme a premiešavame a natierame kuracinku, kým sa nám nezačne páčiť farba kože a zemiačkov.
Ako príloha by postačil aj miešaný šalát ( potrhaný šalát hlávkový + rukola + cherry rajčinky + citrón + olivový olej ... bol bez cukru a chutil senzačne.. celkom postačila sladkosť šťavy z tých krpatých rajčiniek). No tým upečeným zemiakom s vypečenou šťavou zo všetkých ingrediencií určite neodoláte. 


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...