nedeľa 30. novembra 2008

Kapustnica




Čo na to:

1,5 kg kyslej kapusty,
menšia údená rolka,
kosť (aj s časťou mäsa) z karé alebo krkovičky,
2 ks klobásy,
hrsť sušených hríbov,
3 väčšie zemiaky,
veľká cibuľa,
2 PL hladkej múky,
olej,
1 čL sladkej papriky,
2 bobkové listy,
1 chilli paprička (čerstvá, sušená, mrazená),
soľ,
1 sušená slivka,

Ako na to:

Sušené hríby opláchneme na sitku a namočíme do vlažnej vody (aspoň 1-2 hod.).

Do tlakového hrnca dáme variť mäsitú kosť a rolku, uvaríme ich domäka. Kyslú kapustu opláchneme pod tečúcou vodou a potom ju vyžmýkame tak, aby sme zachytili tekutinu z nej (pre prípad, že máte radšej kyslejšiu variantu) do nejakej misky, odložíme si ju bokom. Ak je kapusta veľmi kyslá, môžeme opláchnutie opakovať znova. Vyžmýkanú kapustu nakrájame na doske a dáme variť do hrnca, zalejeme vývarom z mäsa, pridáme k nej i zemiaky, pokrájané na kocky, klobásy zbavené črievka (z namočenej klobásy ide dole veľmi dobre), slivku, chilli papričku a namočené hríby. Podľa chuti môžeme pridať potrebné množstvo soli.

Kým sa tieto dobroty varia, oberieme z kosti mäso a pokrájame časť rolky (zvyšnú rolku minieme dľa svojej inšpirácie na niečo iné).

Potom ešte orestujeme cibuľu, pridáme hladkú múku a opečieme, nakoniec pridáme čajovú lyžičku mletej papriky. Spolu popražíme, zalejeme vodou a túto zápražku vlejeme do uvarenej kapusty. Povaríme aspoň 5 minút a potom ešte pokrájame klobásu.



Vložíme späť do kapustnice a pridáme i pokrájané mäso. Kapustnicu môžeme dochutiť ešte kyslou šťavou z kapusty(ak treba) , ktorú sme si odložili a ešte chvíľu všetko spolu povaríme.
Pri servírovaní vložíme do kapustnice za lyžicu hustej kyslej smotany.



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...