nedeľa 7. decembra 2008

Jablková žemľovka

Čo na to:

1 sendvič, alebo 10 rožkov (najlepšie z predchádzajúceho dňa), 1 kocka tvarohu, 3 vajcia, 1/2 l mlieka, 1/2 čL soli, 4 -5 PL práškového cukru alebo viac - podľa chuti, 1 vanilkový cukor, asi 2 PL kryštáľ.cukru, trocha škorice, 4 väčšie jablká, marhuľový kompót (nemusí byť, ak máme dosť jabĺk, môžeme dať iba tie - robím najčastejšie) , 2 PL masla, strúnka a maslo na pekáč

Ako na to:

Sendvič alebo rožky pokrájame na plátky. Bielka oddelíme od žĺtkov a vylejeme ich do misky s mliekom, vidličkou rozmiešame a osolíme. V inej miske rozmiešame tvaroh, žĺtky a práškový cukor. Očistíme jablká a postrúhame ich na plátky a necháme odkvapkať marhule z kompótu.
Pekáč vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. To bola príprava a ideme na vec.

Rožky postupne vkladáme do mlieka, namáčame ich a trocha vyžmýkame (len stlačením medzi obomi dlaňami, aby im zostal ich tvar) a ukladáme do pekáča. Túto vrstvu potrieme polovicou tvarohovej hmoty a na ňu poukladáme plátky jabĺk, posypeme škoricou, vanilkovým cukrom a podľa kyslosti jabĺk i trochou kryštáľového cukru.
Opäť ukladáme vrstvu rožkov, potom zvyšok tvarohu a naň ukladáme marhule (tie nebudú tvoriť kompaktnú vrstvu, lebo ich toľko v kompótovom pohári nemáme, ale bude to stačiť). Prikryjeme poslednou vrstvou nasiaknutých rožkov a na povrch naukladáme kúsky masla. Dáme do rúry a pečieme dohnedasta (170°, asi 25 min). Na tanieri môžeme cez sitko posypať povrch žemľovky práškovým cukrom ( ja to nerobím, lebo cukru je v jedle až dosť).

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...