sobota, 13. decembra 2008

Makové batôžky






Čo na to:

cesto: 1/2 kg polohrubej múky, 3 PL práškového cukru, 1 čL trocha soli, 3 žĺtka, 1 dl oleja, 1/4 l mlieka, 6 dg rozpusteného masla, 1 čerstvé droždie
plnka: 300 g pomletého maku, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1,5 dl mlieka, hrozienka

Ako na to:

Do horúceho mlieka nasypeme mak a cukor a dobre premiešame. Necháme vychladnúť.
Do hrnčeka dáme vlažné mlieko, cukor, ždibec múky a rozmrvené droždie. Prikryjeme ho servítkou a počkáme, kým vznikne kvások.
Do misy dáme preosiatu múku a necháme ju trocha nahriať. Pridáme kvások, olej a rozpustené maslo, soľ. Vymiesime hladké cesto a necháme ho prikryté vykysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a rozkrájame ho na štvorce. Kladieme na ne makovú plnku a pridáme pár hrozienok. Protiľahlé strany štvorcov zodvihneme a spojíme, dobre uzavrieme a kladieme na plech s papierom na pečenie. Necháme stáť aspoň 15 - 20 min. Koláče pomastíme na povrchu olejom. Dáme piecť do vyhriatej rúry (asi 200°C , 20 min)



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...