utorok, 7. júla 2009

Zapekané baklažány

Čo na to:

2 ks baklažánov, 3 paradajky, 4 veľké strúčiky cesnaku, zopár šampiňónov (lepšie by boli čerstvé), 1 cibuľa, 1 encián, 10 dg postrúhaného eidamu, mčk, soľ, bazalka, kúsok peknej oravskej slaniny alebo údenej šunky

Ako na to:

Najprv nakrájame baklažány na kolieska, z obidvoch strán i posolíme
a necháme ich čakať aj pol hodiny v sitku. Odkvapkáva z nich nepríjemná šťava horkej chuti. Potom ich prepláchneme vodou a osušíme papierovou utierkou.
Cibuľu pokrájame na mesiačiky a rozložíme na dno vyolejovanej zapekacej misy. Baklažánové kolieska kladieme na cibuľovú vrstvu
a okoreníme mčk. Na baklažánovú vrstvu kladieme rajčiny pokrájané buď na kolieska alebo mesiačiky, medzi ne nahádžeme plátky cesnaku.

Trocha posolíme a posypeme bazalkou, sem tam pohodíme natrhané kúsky enciánu.

A pokračujeme rozkladaním šampiňónových plátkov. Posypeme strúhaným syrom.
Na ne znova vrstvíme baklažán a rajčiny a všetko ako v prvej vrstve. Končíme baklažánmi, medzi ktoré, alebo aj na ne kladieme tenulilinké plátky oravskej slaniny alebo šunku. Syrom posypeme slabo, aby sa slaninka vypiekla. Dáme zapekať asi 40 minút pri t=160°C

Papkáme s ryžou, zemiakmi, bagetou... a ak nám zvýši aj ku druhému dňu, s prekvapením zistíme, že jedlo je ešte lepšie ako bolo. Je to mňamka.


P.S. Tá slanina tam bola improvizácia, lebo som nemala dostatok baklažánových koliesok, aby sa to celé nevysušilo. Ale slanina s baklažánom k sebe idú :-) Aby to nebolo také hrozitááánsky zdravé .-)

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...