piatok, 31. júla 2009

Strakatý tvarohovo-ovocný koláč


Čo na to:

cesto I : 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček kryštáľ. cukru, 1 PDP, 1/2 hrnčeka oleja, 1 vajíčko, 1 hrnček mlieka, ( k časti cesta primiešame : 1 PL kakaa+ 2 PL mlieka)
cesto II : 500 g jemného tvarohu, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 4 PL kryšt.cukru, 250 ml mlieka, 1 sáčok vanilk.pudingu, 2 čL solamylu,
čerstvé alebo kompótové ovocie podľa chuti

Ako na to:

Z ingrediencií na cesto I vymiešame hladké polotekuté cesto. Rozdelíme ho na 2 časti (nemusia byť rovnaké) a do jednej časti pridáme kakao zmiešané s mliekom. Vymiešame, aby ostalo hladké.
Bledú časť cesta nalejeme do hlbšieho plechu vyloženého PNP. Asi polovicu tmavého cesta nanesieme cik-cakovite na bledé cesto. Drobné ovocie alebo rezy ovocia naukladáme do cesta.
Ja som dávala nakrájané slivky, maliny a pridala som aj trocha čučoriedok.

Ingrediencie na cesto II vymiešame alebo vymixujeme mixérom

a zalejeme ním ovocie. Plechom zatrasieme, aby sa tvarohová časť pravidelne rozliala v plechu. Zvyšok tmavého cesta lyžicou povylievame do tvarohového cesta a v kolmom smere vedieme stierkou čiary v hĺbke tvarohovej vrstvy. Tým sa na ceste vytvorí trocha nepravidelný ozdobný vzor.
Koláč dáme do rúry vyhriatej na 190°C , pečieme asi 40 min. Skúšame špajdľou. Po vychladnutí povrch koláča pocukrujeme.
V priereze
a na tanieri :))

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...