streda 11. novembra 2009

Štrúdľa so zápražkou

     Prípravu tejto štrúdle som videla raz dávno na Prime v relácii "Prima vařečka". Bola to príprava jednoduchá ako facka a štrúdle vyzerali krásne. Recept som si zapísala.

     Štrúdľa je skvelá, hoci to nie je lístkové cesto, vyzerá tak, chutí tak, lístkuje sa úplne najlístkovatejšie a celé to je založené na tej zápražke. Špica :)) 

Čo na to:

Cesto :
250 g hladkej múky
1/4 čL soli
1 vajco
8 PL vlažného mlieka
50 g mierne zmäknutého tuku

Zápražka:
120 g tuku
70 g hladkej múky

Náplň:
6 väčších jabĺk
1 višňový kompót (7 dl)
150 g orechov
2 PL kryštál. cukru
10 dg maku
2 kopcovité PL práškového cukru
mletá škorica
sáčok piškótov

Na potretie: 
 vajíčko + 1 PL mlieka + 1 PL oleja

Ako na to:

Všetky ingrediencie na cesto si pripravíme a vložíme do misy.


Pomocou hnetača alebo aj ručne vyhnetieme cesto. Ja to ručne neviem, ale existujú predsa "mašinky" . Ja som to rozhnetené cesto ešte dala do mixéra (kto pozná Ronic, vie, že za 30 sekúnd bolo vymiesené) lebo sa mi nechcelo s tým párať. 


Takéto malé cestíčko to bolo, super vypracované. Dáme ho do omastenej mištičky a vložíme do chladničky odstáť asi 1 hodinu.

Kým cestíčko odpočíva, pripravíme si zápražku z oleja a hladkej múky.



 Odstáte cesto z chladničky vyberieme, dáme ho troška postáť na pomúčenú dosku, aby sa zahrialo


a rozvaľkáme ho na väčšiu plochu,



 potrieme ho celé až po okraje vlažnou zápražkou čo najrovnomernejšie. (Podotýkam, že cesto má byť studené a zápražka len taká vlažná...letná... zápražka musí na ceste tuhnúť, musíme pracovať rýchlo)


Cesto zrolujeme


a šulec rozkrájame na 4 rovnaké časti a znova ich šupneme na chvíľu do chladničky stuhnúť.




Po chvíli (20 min) si vyberieme jednu roládku a dáme na pomúčenú dosku, pomúčime aj zvrchu


a tenko rozvaľkáme do obdĺžnika približne 33 x 25 cm , pritom múčime... rozvaľkáme čo najviac


Cesto posypeme rozmrvenými alebo zomletými piškótmi


potom nakladieme polovicu strúhaných jabĺk, posypeme trochu mletou škoricou a 1 PL cukru



Predchádzajúce vrstvy posypeme ešte mletými orechami (môžu byť aj hrubo mleté), založíme okraje cesta a zrolujeme ho smerom k sebe
 

Podobne postupujeme aj pri štrúdľach s makovou náplňou. Na rozvaľkané cesto dáme piškotovú drť, na to nasypeme polovicu maku zmiešaného s práškovým cukrom a nakladieme polovicu višní, ešte posypme škoricou. Tu už necukrujeme kryštálovým, netreba.



Tiež založíme okraje a zrolujeme smerom k sebe. Uložíme ich na plech s papierom... PNP , potrieme zmesou vajko+olej+mlieko a dáme ich piecť pri 180°C.


 Ja som dala piecť dva plechy naraz (s ventilátorom). Piekli sa asi 15 - 20 minút, presne neviem, len tak odoka.


 Upečené necháme najskôr vychladnúť, cez sitko pocukrujeme práškovým cukrom a môžeme zvolať rodinku, aby si zgustla :))
 

  detail mňamky




3 komentáre:

iGurman povedal(a)...

No jednoznačne mňam. :-)

ninka povedal(a)...

Vyzerá to veľmi chutne. Dala by som si obidve :-D mňam

Anonymný povedal(a)...

tu pregĺgam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...