nedeľa, 11. apríla 2010

Krémová cesnačka v žemliach


Čo na to:

3 PL masla, trocha oleja podľa potreby (asi 1 PL), 3 PL hladkej múky, 1/2 šľahačkovej smotany, 2 bujónové kocky (slepačie), 1čL vegety, 5 - 6 strúčikov cesnaku, 1 - 2 PL cesnaku medvedieho alebo pažítky

Ako na to:

Maslo dáme roztopiť do hrnca a pridáme k nemu olej a hladkú múku. Popražíme, urobíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vývarom (bujónkocky prevarené s vodou alebo normálny vývar), pridáme vegetu a povaríme. Do vriacej polievky vlejeme smotanu, ktorú sme prešľahali metličkou s lyžičkou múky (aby neboli hrčky). Povaríme asi 5 minút. Do odstavenej polievky prelisujeme cesnak a pridáme posekané zelené bylinky.
Zoberieme si ostrý nôž a špicom vykrojíme kužeľ do žemle.

Odklopíme ho a z vykrojenej žemle vydlabeme striedku (nie úplne, niečo treba nechať).
 
Dutinu žemle naplníme polievkou, vydlabanú striedku a vrch žemle priložíme vedľa a prikusujeme k polievke.
 

 Najväčšia babračka je samozrejme so žemľami. Teda s domácimi, ale tak to máme najradšej, vtedy to stojí za to!!
Občas sa však dá zaobísť bez domáceho pečiva, aby sme si rodinu veľmi nerozmaznali :-) Vtedy spravíme len takto jednoducho - pripravíme krutóny z kúpených rožkov a vložíme do polievky pri servírovaní.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...