Čo na to:
500 g zemiakov uvarených v šupke,
2 vajcia,
10 PL mlieka,
rovná čL soli,
polohrubá múka dľa potreby ( u mňa asi 12 vrchovato naplnených PL ako základ cesta + cca 4 ďalšie PL) slivky
na pomastenie: maslo
na posypanie: mak, práškový cukor podľa chuti
zmes kryštálového cukru a ml. škorice - na obalenie kyslejších sliviek pred plnením do cesta - nie je to nutné, ale je to dobré - dnes 6.8. 2013 som vyskúšala :-)
2 vajcia,
10 PL mlieka,
rovná čL soli,
polohrubá múka dľa potreby ( u mňa asi 12 vrchovato naplnených PL ako základ cesta + cca 4 ďalšie PL) slivky
na pomastenie: maslo
na posypanie: mak, práškový cukor podľa chuti
zmes kryštálového cukru a ml. škorice - na obalenie kyslejších sliviek pred plnením do cesta - nie je to nutné, ale je to dobré - dnes 6.8. 2013 som vyskúšala :-)
Ako na to:
Zemiaky v šupe umyjeme a dáme variť. Vychladnuté ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Dáme na pomúčenú dosku, osolíme, pridáme celé vajcia, premiešame a postupne pridávame mlieko a múku.
Cesto je spočiatku lepivé, nepríjemné, ale následným hnetením s múkou sa to zlepšuje.
Pracujeme rýchlo.
Cesto je spočiatku lepivé, nepríjemné, ale následným hnetením s múkou sa to zlepšuje.
Pracujeme rýchlo.
Vyhnetené cesto rozdelíme na dve, tri časti a sformujeme z nich valčeky
Slivky dobre umyjeme pod tečúcou vodou a vyutierame ich dosucha
Z valčekov cesta odkrajujeme primerane veľké kúsky
ktoré dobre pomúčime a rozvaľkáme alebo len roztlačíme na placku
Do nej vložíme slivku a trpezlivo sa snažíme zabaliť ju do cesta, aby sa spoj neotvoril
Uff, uff! Slivky boli akési velikánske, takže po zabalení to boli guliskáááá :)))
Tých som ugúľala asi 7 - 8 a potom mi napadlo, že som slivky mohla prepoliť :-/
takže zvyšné som robila už také ( Prepolené slivky pred zabalením obaľujeme v zmesi kryštálového cukru a mletej škorice - je to potom eňo-ňuňo :-) dnes som to robila)
takže zvyšné som robila už také ( Prepolené slivky pred zabalením obaľujeme v zmesi kryštálového cukru a mletej škorice - je to potom eňo-ňuňo :-) dnes som to robila)
Gule varíme v osolenej vode 7 minút. Vyberieme, necháme odkvapkať a vložíme do misy, v ktorej máme pripravené maslo. Prikryjeme, aby sa maslo rýchlejšie roztopilo a potom ich varechou v mise jemne popreháňame, aby sa všetky pomaslovali.
Okrem gúľ som ušolichala z cesta aj zopár šúľancov, ktoré som v surovom stave zabudla odfotiť. Ale tu sú po uvarení spolu s guľami, pred posypaním
Okrem gúľ som ušolichala z cesta aj zopár šúľancov, ktoré som v surovom stave zabudla odfotiť. Ale tu sú po uvarení spolu s guľami, pred posypaním
Posypeme makom zmiešaným s práškovým cukrom
Dobré jedlo je to. Čudujem sa, že mi veľmi nechutilo, keď som bola malá. Teraz sme mali pri papkaní hrče za ušami :D :D
5 komentárov:
Nevypadají špatně, ale mou nejoblíbenější úpravou je pocukrovat a zalít smetanou a máslem.
To som ešte nepočula. Keď ich budem robiť nabudúce (a to už bude zasa budúci týždeň :-D ) tak to vyskúšam. Smetana má byť sladká? myslím tým "smetanu ke šlehání"
Ďakujem za komentárik :))
to bych si dala hned:-)
Tak toto by som si dala hneď. Už aby boli slivky. Mama ich robievala posypané opraženou strúhankou a mala som ich veľmi rada. Budem sa musieť k takýmto jedlám z detstva vrátiť.
Tiež mám rada s opraženou strúhankou, ale môj muž je príšerný "makovník" a zahlási, že v maku je vápnik a v strúhanke je čo? :-) no a hneď melie mak...
Zverejnenie komentára