utorok 9. augusta 2011

Zapekanka s baklažánom


Baklažán je moja obľúbená zelenina. Teraz je ich sezóna, tak to treba využiť. V chladničke však bol už len jeden malý, tak čo s ním? Myslela som, že bude z neho nátierka. Večer bola u nás Zuzka, predsavzatie nevečarať vôôôbec nič čoskoro vyprchalo a po otvorení chladničky mi padol do oka práve ten krásny fialový baklažánik...mňam! Ale rýýýchlo!!!




Čo na to:

1 veľká bageta (alebo 2 malé)
1 baklažán
1/2 cukiny
5 - 6 strúčikov cesnaku
oliv. olej (alebo iný)
soľ, mleté čierne korenie (mčk)
tavený roztierateľný syr (Karička, Bambino..)
tvrdý syr (Eidam, Ementál, Gouda...)
paradajky (alebo aj kečup)
čerstvá bazalka



Ako na to:

Baklažán nakrájame pozdĺžne na plátky hrúbky cca 0,5 cm posolíme ich a necháme 20 minút postáť. Horkú tekutinu, ktorú baklažány pustili, poutierame. Plátky posypeme čiernym korením a opečieme v panvici s rozpáleným olejom. Takto upravíme aj cukinu, ale tú nemusíme zbavovať horkosti.
Prelisujeme cesnak a opečené plátky zeleniny ním potrieme.
Bagety prekrojíme podľa potreby, potrieme tenkou vrstvou taveného syra, na každú časť bagetky položíme plátok baklažánu, kúsok cukiny.
Škrabkou na syr (alebo na zemiaky) odkrajujeme tenučké plátky tvrdého syra (môže byť aj postrúhaný, lenže to trocha opadáva pri vrstvení) a poukladáme ich na plátky zeleniny.
Dáme na pár minút pod rozohriaty gril (cca 5 min) Na zapečené bagety uložíme plátky čerstvých paradajok a posypeme posekanou bazalkou.






2 komentáre:

Adriana povedal(a)...

Ahoj Kristinka , dakujem za tvoju navstevu u mna. Vidim, ze sme boli naladene na rovnakej vlnovej dlzke, co sa nasich "zapekaniek" tyka:). Mam rada taketo rozne zapekane vecicky. S baklazanom som este neskusala, najblizsie bude na poradi baklazanova zapekanka.
PS: ty si Kristina -Nigina z MMB? Mas velmi "skromny" profil, tak neviem prist nato, ktora si ty:) Pa Ada

nigina povedal(a)...

Ahoj Adrika :-) tvoj šiesty zmysel naplno funguje :-D Som to ja :-)paáá

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...