štvrtok 2. júla 2015

Maškrtnícke plnené tyčinky


     Tieto tyčinky vznikli improvizáciou kvôli veľkej chuti a pre  nedostatok informácií o recepte, ktorý robil akýsi kuchár v akejsi relácii, ktorý som náhodou zhliadla. Možno sa ten program volá Dámsky klub, ale krk by som na to nedala.
Kuchár pripravuje recept, moderátorka mu tam do toho mudruje, lebo asi je platená od počtu slov. Popri tom na spodku obrazovky beží informácia o surovinách v recepte... áno, fakt beží, takže fakt neviem, ako si to dokáže niekto poznačiť? 
V archíve Jednotky som hľadala, ale márne a asi aj málo usilovne. Tak som to zimprovizovala a tyčinky sú v pohode. Sú to také maškrtnícke tyčky k televízii :-) . Môj muž ich zavlažoval pivom a my ostatní kofolou :-)


Čo na to: 

320  g    polohrubej múky
150 ml   mlieka
3-4 PL  vody
1/2 KL  kryšt. cukru
1/2KL   soli
   2 PL   oliv. oleja
   12 g    čerstvého droždia
plnka:
200  g   strúhaného syra
200  g   údeného vareného mäsa

na potretie:
vajco + 1 PL mlieka
rasca alebo iné semienka
hrubozrnná soľ

Ako na to:

 Zo surovín pripravíme bežné kysnuté cesto - či už v domácej pekárni alebo ručne. Necháme ho vykysnúť a potom ho vyklopíme na pomúčenú plochu. Žiadne vaľkanie nebude... len pomúčenými rukami vytiahneme  cesto do tvaru obdĺžnika.
Hornú polovicu posypeme pomletým údeným mäsom a postrúhaným syrom. Dolnú polovicu cesta preklopíme na hornú a okraje postláčame k sebe. Okolie naplneného cesta posypeme trochou múky. 
Nožom, alebo plastovou kartou postupne odkrajujeme 2 - 2,5 cm široké pásy a pootáčame ich v múke, trocha vyšúľame o podložku a vzniknuté tyčinky poprekrúcame, uložíme na plech s PNP a odložíme ich na 30 min dokysnúť. Necháme ich prikryté fóliou alebo utierkou. 
Po dokysnutí potrieme tyčky zmesou vajíčka a mlieka, posypeme semienkami a soľou. Postriekame vodou.
Upečieme ich vo vyhriatej rúre 190°C / cca 20 minút podľa želanej farby. 



2 komentáre:

Eva Boťanská povedal(a)...

Niečo podbné som už dávno robila...výborné.

nigina povedal(a)...

Pôjdem ich k tebe odkukať. Máš tam kopec inšpirácií :-)
Peknú nedeľu, Evi :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...