Keď
som v Prahe v istej reštike na Barrandove, neviem si tam nikdy vybrať
žiadne iné jedlo ako Gnocchi salmon. Robia ho fantasticky a keby porcia
bola aj dvojnásobná, asi by som nasilu zmamlala všetko! Nech aj prasknem
:-) . Nikde inde som toto jedlo ešte nejedla, ale lepšie nemôže byť ako
u nich!
Dávnejšie
som sa pokúšala zreprodukovať, ale nebolo to presne ono, i keď bolo
dobré. No a teraz som mala recept priamo z onej reštiky aj keď len tak
zrýchlika. Tak som sa pustila do experimentu.
Čo na to:
zemiakové gnocchi (podľa počtu osôb - pre 4 osoby cca 500 - 600 g)malá cibuľa
losos filet cca 250 - 300 g
2 - 3 strúčiky cesnaku podľa veľkosti a chuti
100 g listového baby špenátu
3 PL oliv. oleja
orech masla
soľ
mleté čierne korenie (mčk)
zmes korenia na lososa
kelímok šľahačkovej smotany
100 g strúhaného syra (gouda, eidam ap.)
100 g strúhaného syra gorgonzola
trocha rybieho vývaru (ja som dala zeleninový)
trocha worcesteru
podľa chuti tabasco (alebo piri-piri či niečo podobné)
Ako na to:
Zemiakové
gnocchi si môžeme kúpiť alebo pripraviť doma. Ak použijeme kúpené,
príprava tohto jedla bude patriť k minútkam. Ak budeme vyrábať domáce
gnocchi, bude to na dlhšie...
Ja
používam polotovary iba výnimočne, keď som buď v časovej tiesni alebo
ma priškripnú zvláštne situácie. Inak mám radšej domáce, i keď je s tým
dosť práce. Pravdaže len vtedy, ak mám čas. Ak ho nemám, tak to musí
počkať.
Pripraviť gnocchi nie je príliš zložité, ani drahé, chce to len ten čas. Ich prípravu popíšem v inom článku.
Gnocchi
uvaríme v slanej vode podľa návodu na obale, alebo ak ste urobili
domáce, tak keď vyplávajú na povrch, povaríme ich cca 3 minúty. Do vody,
v ktorej sa varia, pridáme aj olej (1 - 1,5 PL) , aby sa nezlepovali
počas varenia. Uvarené precedíme a necháme odkvapkať.
Lososa opláchneme a osušíme papierovou utierkou.
Radšej
necitrónovať alebo len veľmi jemne. Potom filet osolíme a sypneme mčk a
losos korením. Opečieme ho narýchlo z obidvoch strán na olivovom oleji
(cca 2 min každú stranu) a potom ho vyberieme na tanier.
Do
hlbšej panvice vložíme orech masla, pokrájanú cibuľu a cesnak, môžeme
pridať aj trocha olivového oleja, na ktorom sme robili rybu. Orestujeme a
prihodíme špenátové listy, ktoré necháme chvíľočku pod pokrievkou.
Zatiaľ opečeného lososa pokrájame na kocôčky a prihodíme k špenátovým listom.
Syry
postrúhame nahrubo, gorgonzolu stačí pokrájať alebo roztlačiť, ak je
príliš mäkká. Syry prihodíme k špenátovej zmesi, prilejeme smotanu a
necháme syry roztaviť.
Ak je zmes hustá, zriedime ju trochou vývaru.
Dochutíme
tabascom, worchestrom, prípadne dosolíme a dokoreníme každý podľa
vlastnej chuti. Omáčka by mala byť jemne štipľavá a vyvážene
slano-sladkastá smotanovej chuti (sladkastá len po smotane).
Do tejto zmesi vložíme uvarené gnocchi, premiešame
a vrch posypeme zvyškom gorgonzoly, polejeme trochou vývaru a dáme zapiecť na 12 - 15 minút do rúry.
Nezabudnite zapiť pohárom dobrého vínka.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára