Sú situácie, keď treba zaimprovizovať a ja som sa v takej nedávno ocitla. Máte návštevu, všetko sa pojedlo a potrebujete narýchlo niečo spáchať, pričom ste vopred nemysleli na akési zarábanie cesta, resp. ste vôbec nepredpokladali, že by sa zišla biga alebo old dough - staré cesto, že by ste mali piecť pečivo.
Ak teda nemám zarobený žiadny z uvedených prefermentov, tak skúsim urobiť omládok. Ak nemám čas ani na ten, tak si nepomôžem a urobím úúúplne tie najjednoduchšie pletenky či rožky...
Takže toto sú také rýchlopletenky, niečo, s čím sa vo výrobe nekašlú a bleskovo urobia. Na rozdiel od tých sú tieto ale bez prídavných látok chemického charakteru, bez urýchľovačov kysnutia, bez prípravkov na to a hento...
Čo na to:
250 ml voda20 g droždie
1 PL (zarovnaná) trstinový cukor
2 PL ražného kvásku (nemusí byť)
150 g grahamová múka
200 g hladká múka
100 g polohrubá múka
1 PL (zarovnaná) soľ
3 PL bravčová masť (sádlo)
na potretie: vajíčko rozšľahané s 1 PL vody
na posypanie: hrubozrnná soľ + černucha, celá rasca , prípadne iné semienka
Ako na to:
Do DP dáme suroviny v uvedenom poradí a zapneme program cesto.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske prepracujeme, rozdelíme na 8
dielov a necháme pár minút odpočinúť.
Z dielov vyšúľame na nepomúčenej časti dosky šulec 25 - 27 cm dlhý.
Z
neho stočíme pletenku a) šúlec sformujeme akoby do tvaru číslice 6 b)
hornú časť šesťky chytíme a prevlečieme cez jej bruško tak, aby koniec
šúľca vyliezol na pravej strane; c) bruško "šesťky" zvrtneme ako keby sme
ho chceli prerobiť na 8 osmičku ; d) do dolnej časi očka tejto osmičky
vsunieme zprava koniec šúľca, aj ho zospodu trocha potiahneme. Niekedy sa totiž pri následnom kysnutí vytiahne von .
Pred pečením ich potrieme zmesou vajíčka a vody, posypeme soľou, černuchou alebo rascou, prípadne inými semienkami. Plech posprejujeme vodou a vložíme ho do rúry vyhriatej na 190 - 200°C a pečieme asi 15 - 20 minút. Upečené pokladieme na rošt kvôli chladnutiu, aby sa zospodu nezaparili.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára