nedeľa, 2. júla 2017

Grilovaná krkovička s dusenou zeleninou


       Hneď ako mi padol zrak v jedálnom lístku na toto jedlo, vedela som, že si ho objednám a myslela som, že aj manžel si ho dá. Ale chcel rezeň, Janka si dala rybu. No a potom mi obidvaja závistlivo hľadeli do taniera. A bolo to mňamovo dochutené, splnnilo to presne moje očakávanie. 
     Jedlo je na prípravu celkom jednoduché, takže si dáme záležať na ochutení a prílohe. Ja som urobila ako prílohu ryžu, pre zmenu, lebo v poslednom čase boli zemiaky dosť často. Nebolo to s ryžou zlé, ale darmo, k tomuto jedlu sa priam žiadajú hranolky alebo pečené zemiačky. Takže ak sa chcete inšpirovať, vynechajte ryžu a upečte zemiaky či hranolky.
A krkovičku si musíte nájsť krááásnu, mäso nie príliš tmavé, málo tuku, slabé mramorovanie.


Čo na to:

Krkovička:
krkovička bez kosti
mleté čierne korenie
kayenské korenie
olej
soľ
hladká múka
vývar
kúsok masla
cesnak

karamelizovaná cibuľa:
cibuľa
olej + maslo
balsamico ocot crema (Modena)

zelenina:
cibuľa
šampiňóny
zelená fazuľka (dala som mrazenú)
cukina
oravská slanina
kúštik masla
mleté čierne korenie
mletá rasca
cesnak
soľ

príloha:
pečené zemiaky al. hranolky
alebo ryža

Ako na to:

Krkovičku si vyberieme čo najmenej mramorovanú, alebo časť s mramorovaním odrežeme. Rozkrájame ju na plátky s hrúbkou cca 2 cm, vyklepeme, okorením čerstvo zomletým korením, sypneme aj trocha kayen korenia a rezne uložíme do plastového boxu, pričom každý polejeme lyžicou oleja, ktorý rozotrieme po celej ploche. Rezne ukladáme na seba. Vložíme do chladničky. Nesolili sme, aby mäso nepúšťalo zbytočne šťavu.

Celú prípravu jedla začneme najprv prílohou. Očistíme zemiaky a pozdĺžne pokrájame na osminy. Dáme ich do kastróla s vodou a necháme vodu so zemiakmi zovrieť, necháme vrieť cca 2 minúty. Potom vodu zlejeme a zemiaky vysypeme na plech (ja dávam naň papier NP). Pokvapkáme asi 2 - 3 PL oleja, opäť nesolíme, dáme piecť do rúry na 200°C.  V priebehu pečenia ich jedenkrát pootáčame.
Upečené vysypeme  do misy a posypeme soľou, obracačkami ich poprehadzujeme. Niekedy pridávam aj prelisovaný cesnak. Celá príprava zemiakov trvá asi 45 - 50 minút.

Ak pripravujeme ryžu, je to trocha kratšie. Prebratú umytú ryžu necháme na sitku odkvapkať. Do rajnice, v ktorej robievame ryžu, dáme trocha oleja, nadrobno pokrájanú cibuľu a speníme. Potom pridáme ryžu, zalejeme vodou (asi 1,5 - 2 cm nad povrch ryže), osolíme, prikryjeme a necháme dusiť 12 - 13 minút. Pozor, po začatí varu stiahnuť teplotu. Počas dusenia ryžu jedenkrát premiešame. Potom rajnicu s ryžou zabalíme do utierky, položíme na doštičku a uložíme do postele 😁, prikryjeme paplónom. Ďalej sa o ňu už nestaráme, kým sa nejde obedovať.

Kým sa pečú zemiaky, pripravíme dusenú zeleninu. Kúsok slaniny pokrájame na tenšie dlhšie rezance, vhodíme do panvice a pridáme kúsok masla prípadne oleja, slaninu porestujeme a pridáme pokrájanú cibuľu, znova chvíľku restujeme a prihodíme pokrájané šampiňóny, zelenú fazuľku a na podlhovasté plátky nakrájanú cukinu. Osolíme, namelieme korenie a pridáme mletú rascu (všetko samozrejme v množstve adekvátnom použitej zelenine). Prikryjeme a podchvíľou pomiešame. Tekutinou (voda alebo vývar) môžeme podliať až vtedy, keby hrozilo, že sa začne pripaľovať. Tekutinu pridáme len lyžicou, aby sme množstvo neprešvihli, nemá byť vodnatá. Nedusíme príliš dlho, zeleninka je lepšia trocha chrumkavá. Do hotovej lisneme strúčik cesnaku (ak robíte viac ako 3 porcie, môžete pridať). Zelenina nemá raziť cesnakom, len podčiarkuje prítomnosť šampiňónov. 😉

Do grilovacej panvice kvapneme len trocha oleja, lebo mäso bolo v oleji namarinované. Panvicu rozpálime a vložíme plátky mäsa, ktoré sme osolili a trocha poprášili múkou. Opekáme pomerne rýchlo a pomerne krátko. Krkovička je sval, ktorý zviera veľmi netrénuje, takže také mäso sa upravuje kratší čas. Pri dlhom opekaní by stvrdlo. Opečené rezne vyberieme, vložíme do hlbokého taniera a zabalíme do alobalu. Vložíme na teplé miesto.
Do výpeku dáme trocha hladkej múky (podľa toho, koľko chceme šťavy a koľko je výpeku), chvíľu restujeme a potom zalejeme vývarom, pomiešame, necháme prevrieť a ku koncu pridáme oriešok masla, aby šťava získala lesk. Šťavu dochutíme koreninami, ktorými sme korenili mäso, po odstavení môžeme pridať prelisovaný cesnak (množstvo dľa chuti; ja som dala len 1 strúčik).

Popri grilovaní krkovičky pokrájame cibuľu pokrájanú na plátky a na troške oleja ju restujeme. Jemne ju osolíme a pokvapkáme krémovým balsamicom, chvíľku ešte miešame a odstavíme, karamelizovaná cibuľa pôjde hore na pláty mäsa. Ja som mala iba tmavé balsamico, vďaka nemu cibuľa vyzerá tmavá...ale určite nie je spálená 😀 Kto nechce, nemusí ju dať, ale s mäsom bola výborná. Môžete si ju pripraviť aj inak (opražiť s kryštál. cukrom a potom zaliať jablčným octom).

Pri servírovaní nalejte do taniera menšie množstvo šťavy a na ňu uložte mäso, posypte karamelizovanou cibuľkou a pridajte zeleninovú oblohu. Zvyšnú šťavu si potom stolovníci môžu pridať sami, ak bude záujem.




Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...