piatok 1. septembra 2017

Gnocchi di Torrette (zemiakové ňoky z Torretta)



      Každý si asi občas donesie nejaký recept z dovolenky, alebo len skúsi recept napodobniť. Pravdaže musí to byť chutná mňamka, ktorá dokáže osloviť, zaujať. Mňa teda fakt zaujali tieto domáce zemiakové ňoky, ktoré pre letných hostí pripravila pani domáca vo vile, kde sme mali ubytko. Jedlo sa dá uvariť za dákych 30 - 35 minút, pravdaže ak ste gnocchi urobili vopred do foroty a zmrazili ich. Ak chceme robiť s čerstvými, treba pridať cca 1,5 hodiny. Predsalen na ňoky treba uvariť zemiaky v šupke, nechať ich vychladnúť (alebo ich uvariť deň vopred), potom zmiesiť s múkou a vypracovať cesto... áach jo, ešte treba cesto vyšúľať, nakrájať na kúsky, roztlačiť vidličkou a vhodiť do vriacej osolenej vody. Uvariť, precediť... Celý postup sa dá nájsť tu! Cesto si môže každý pripraviť tak, ako je zvyknutý. Skúšala som rôzne, no zásadný rozdiel medzi nimi nebol. 
Páči sa mi pomôcka, ktorú používajú talianske gazdinky na formovanie ňokov. Je to taká obyčajná ryhovaná drevená doštička. Na nej sa kúsok zemiakového cesta len prevalí a ňok je na svete. Už som to kedysi videla, teraz som si to aj vyskúšala a je to super. Ak nemáme doštičku, môžeme z cesta robiť malinké guľky a roztlačiť ich vidličkou. Alebo ich na vidličke zošúľame do tvaru ňokov.


Čo na to:

na zemiakové gnocchi som si najviac obľúbila cesto, z ktorého robím aj makové šúľance alebo slivkové gule:

1 kg zemiakov uvarených v šupke, 
2 hrnčeky (2,5dl) polohrubej múky
1 vajíčko
trocha soli
pár lyžíc mlieka
1 PL masla (Flora al. pod.) 

omáčka: (na 4 dospelácke porcie )
1 stredná cibuľa
60 g prerastenej oravskej slaninky
50 g (aj viac) schwarzwaldskej šunky
1 veľká mrkva
1 konzerva sekané paradajky
2 PL paradajkový pretlak
8 ks šampiňóny stredne veľké (aj viac)
3 strúčiky cesnaku
1/2 menšia cuketa (ja som nemala)
1 KL sójová omáčka 
1 KL worcester
2 KL kryštál. cukor
soľ podľa chuti
1/2 KL mleté čierne korenie
3/4 KL kurkuma
   1 KL červená paprika
1/3 KL drvené chilli
1/4 KL mletá rasca
hrsť čerstvá bazalka + oregano
150 g  strúhaný syr (ideálne parmezán alebo grana)
           (alebo kombinácia eidam + parmezán)

na posypanie porcií:
40 - 50 g  parmezán na posypanie

Ako na to:

Cesto na gnocchi si zamiesime vo veľkej mise, aby sme nenarobili zbytočne veľký binec. 
Vychladnuté zemiaky postrúhame do misy, pridáme múku, vajíčko, lyžicu masla, soli len máličko a pri ruke si necháme pohár mlieka s lyžicou, ktorou budeme pridávať mlieko podľa potreby. Nepoužijeme ho všetko. Rukou zhnetieme cesto tak, aby bolo kompaktné. Potom ho vyklopíme na  pomúčenú dosku a obidvoma rukami cesto prehnetieme, aby bolo hladké a nelepivé. Nesnažíme sa do cesta zapracovať veľa múky, aby neboli ňoky potom tvrdé. Hnetieme len krátko. Potom cesto rozdelíme na viac približne rovnakých častí. Každú vyšúľame na dlhý valček s priemerom 1,5 cm. Pokrájame na malé kúsky (najprv si odskúšame, aké veľké guľky budeme robiť) a v dlaniach vygúľame guľôčky. Dávame ich na pomúčenú tácku alebo plech. Guľôčky môžeme sploštiť vidličkou, ale kto sa chce hrajkať a mať pekné gnocchi, môže tvarovať takto KLIK!
Gnocchi uvaríme v osolenej vode, precedíme a opláchneme pod tečúcou vodou.

Na troche oleja orestujeme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme na malé kúsky pokrájanú mrkvu (lepšie by bolo dať nahrubo postrúhanú), šampiňóny, na klátiky pokrájanú cukinu, osolíme,  pridáme woorchester, sójovku, drvenú rascu, mleté čierne korenie, kurkumu a restujeme spolu. Po chvíli pridáme krájané paradajky aj so šťavou a pretlak, papriku a chilli. Podlejeme trochou vody a dusíme pod pokrievkou do zmäknutia. Necháme ešte zredukovať a odstavíme. Do zmesi prelisujeme cesnak a pridáme posekané bylinky.



V druhej panvici orestujeme na kocočky pokrájanú oravskú slaninku a na konci pridáme schwarzwaldskú šunku a lisovaný cesnak. Už nerestujeme. Kombináciou oravskej slaniny a schwarzwaldskej šunky "nahradíme" taliansku pancettu.
Do tejto panvice vsypeme uvarené gnocchi, ponatriasame, aby sa gnocchi obalili výpekom. Potom celý obsah panvice presypeme do hlbšej misy, pridáme omáčku z prvej panvice, zasypeme časťou syrov (asi 1/4 si necháme na posypanie) a rýchlo zmiešame, aby sa všetko spojilo.

Jednotlivé porcie posypeme trochou syra aj na tanieri.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...