streda 29. novembra 2017

Kokosové briošky


     Jednoduché, nenáročné, rýchlo hotové a pre toho, kto má rád kokos, veľmi chutné sladké pečivo. Tak by sa dalo charakterizovať. Upečené mizlo z mriežky ešte úplne horúce, byt bol prevoňaný kokosom a pri čajíku sme si spokojne lebedili i v tomto dnešnom nepríjemnom počasí. Brioškám dáme šancu aj nabudúce. Zaslúžia si to.


Čo na to:

Cesto:
410 g  špaldová múka hladká
250 ml mlieko
  75  g  maslo
  60  g  trstinový cukor
  25 g  čerstvé droždie (dala som ½ kocky, stačilo to)
½ ČL  soľ

Náplň:
100 g  maslo
  60 g  cukor
  50 g  stúhaný kokos

Na potretie:

½  vajíčka alebo 1 bielok + 1 PL mlieka (rozšľahať)

Ako na to: 

1) Pripravíme  omládok  (130  ml mlieka, 21 g droždie, ½ čL sladenka, 90 g múka)

2) Múka a soľ zmiešame, pridáme zvyšné mlieko s cukrom a pridáme vykysnutý omládok (cca 45 min) . Zamiešame varechou a pridáme rozpustené vlažné maslo. Potom cesto dáme vymiesiť do mašiny (robot, pekáreň) a necháme ho vykysnúť cca 1 – 1,5 hodiny. 

3) Vykysnuté cesto prepracujeme, sformujeme bochníček a  na pomúčenej doske necháme 5 – 10 min postáť. Potom bochníček rozvaľkáme na 40 x 40 cm a celé cesto  potrieme plnkou.*

*Plnka: úplne zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a pridáme kokos,  celé  dobre premiešame a je to.

4) Hornú 1/3 cesta preložíme na strednú časť cesta (smerom nadol) a potom na to preložíme dolnú 1/3 cesta (smerom nahor). Okraje pekne vyrovnáme  a valčekom opatrne prejdeme po bokoch preloženého pásu. Opatrne vyvaľkáme celý  preložený pás cesta na celkom dosť veľký plát s hrúbkou cca 4 – 5 mm.

5) Cesto pokrájame radielkom v zvislom smere na pásiky široké asi 2 cm. Jednotlivé pásy potom stáčeme do elipsy a voľný koniec zasunieme pod ňu. Briošky kladieme na plech s papierom NP. Necháme ich dokysnúť ešte 20 – 25 minút, kým sa vyhreje rúra na 200°C.

6) Pred tým, než pôjdu do rúry, ich dobre potrieme rozšľahaným bielkom s mliekom, posprejujeme vodou a upečieme dozlatista;  u mňa to bolo necelých 15 minút. 

7) Briošky vyložíme chladnúť na mriežku a poprskáme ich vodou. 




2 komentáre:

Valide povedal(a)...

Prosím, vejce se do tohoto těsta nedává? Děkuji.Kája

nigina povedal(a)...

Nie, vajco sa nedáva. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...