nedeľa 20. júna 2010

Rakócziho tvarohový koláč (Adrikin recept)

Čo na to:

Cesto -
300 g polohrubej múky, 160 g Palmarinu, 150 g práškového cukru, 1 vajíčko, 1 žĺtko, 1 vanilkový cukor, 1 PDP, citrónová kôra
Plnka -
500 g mäkkého tvarohu, 150 g práškového cukru, 3 PL kyslej smotany, 4 žĺtky, 2 bielky, 4 PL detskej krupice, citrónová kôra, rum, vanilkový cukor, hrozienka,
Sneh-3 bielky, 120 g kryštál. cukru, štipka soli, 1 čL octu

Višňový džem (alebo akýkoľvek kyselkastý džem červenej farby)

Ako na to:

Zmiešame múku, PDP, práškový cukor, vanilkový cukor, citr.kôru a do tejto zmesi pridáme nakrájaný Palmarin, žĺtko a vajco. Zamiesime a vypracujeme homogénne cesto, ktoré sformujeme do gule, zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky na 1 hodinu.
Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie. Ja som ho rozvaľkala prikryté tou fóliou, v ktorej bolo zabalené - cesto sa nelepilo, nelámalo, nebolo treba múčiť.
Cesto aj s papierom prenesieme na plech (27 x 37)cm.Popritláčame ho pri okrajoch a v rohoch, popicháme vidličkou, aby sa cesto nevydulo. Dáme ho predpiecť pri 190°C na 10 minút.
Kým sa pečie cesto, pripravíme plnku. V hlbšej nádobe zmixujeme ponorným mixérom ingrediencie na plnku (okrem hrozienok , krupice a bielkov). Vmixujeme ešte krupicu a na záver ručne, len tak obyčajne primiešame vyšľahaný sneh z 2 bielkov.

No a úplne nakoniec vmiešame hrozienka namočené v rume.


Plnku vylejeme na predpečené cesto a dáme znova do rúry na 190°C , pečieme 15 minút. Potom koláč vyberieme a teplotu stiahneme na 90°C - 100°C.

Bielky šľaháme so štipkou soli a postupne do snehu zašľahávame cukor. Keď je hotový, tuhý, pridáme čajovú lyžičku octu. Vrecko na zdobenie naplníme snehom a na koláč urobíme mriežku.

Do medzier v mriežke vkladáme lyžičkou červený džem.



Dáme do rúry na pol hodinku koláč sušiť. Ale je to individuálne ako vždy pri každej jednotlivej rúre.
Ja som nakoniec musela zvýšiť teplotu (150°C) a nechala som piecť ešte 10 - 15 min s ventilátorom.

Koláč sa krája až po vychladnutí a zásadne len mokrým nožom.

P.S. Nabudúce dať menej cukru do tvaroh.plnky ( určite postačí 100g) a do tvarohu 130g!!! Ale Palmarinu viac - 200g!!!

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...