streda, 24. júna 2009

Makový kvet

Čo na to:

500 g hladkej múky,
40 g čerstvých kvasníc,
350 ml vlažného mlieka,
3 PL práškového cukru,
1 mokka L soli,
2 PL oleja
Plnka
8 PL mletého maku,
6 - 8 PL práškového cukru (8 je až moc sladké - na náš vkus) ,
50 g rozpusteného masla,
vanilk.cukor,
kôra z pol citróna
Na potretie
1 žĺtok

Ako na to:

Pripravíme si ingrediencie a zo 100 ml mlieka, trochy cukru a kvasníc urobíme tekutý kvások. Do pekárne vložíme zvyšné kvapalné prísady, potom múku, cukor atď... a keď je hotový kvások, švacneme ho tam tiež. Zapneme program "cesto".
Cesto poriadne vybehne, mne sa prilepilo o okienko, tak dajte pozor. Keďže mi pri vyberaní trocha kleslo, nechala som ho ešte postáť a ono sa opäť umúdrilo.
dáme ho na pomúčenú dosku, posypeme ho múkou
rozvaľkáme na 30 x 40 cm obdĺžnik. Pokvapkáme rozpusteným maslom a rozotrieme ho po celom ceste
Pomastené cesto posypeme makom+cukrom

Citrón poriadne umyjeme saponátom, vydrhneme kefkou a dobre opláchneme, potom vysušíme. Postrúhame citrónovú kôru (ja som orajbala celý, lebo bol malý)

posypeme citrónovou kôrou a vanilkovým cukrom. Pokvapkáme zvyšným maslom (tento úkon som zabudla fotiť). Pokvapkajte po celom a poriadne, kľudne dajte i viac ako je v recepte.


Zvinieme do šulca, stočíme ho do kruhu a konce zlepíme k sebe. Pod veniec zasunieme plech s PNP (dobre, ak niekto asistuje)
Ostrým nožom robíme zárezy cca do 2/3 závinu, čiže ho nedokrojíme a pretočíme o 90°. (Na tejto fotke vidno, prečo treba makovú plnku viac pokvapkať maslom - aby sa mak pri pretáčaní nezosypával. Snáď by bolo i lepšie plnku urobiť kašovitú a natrieť na cesto) Ale toto bol úplne prvý pokus. Druhýkrát to už ide lepšie, lebo vieme, čo a ako :-)))

takže vidieť, že sa to podobá na kvet, (i keď obavy sú vždy :-) ) Zakryjeme a 20 minút necháme odpočívať v teple.
Rúru rozkúrime na 200°C. Pred pečením celý kvet potrieme žĺtkom a pečieme v rúre dočervena. Robíme skúšku špajdlíkom.

V mojej rúre som to piekla takto: prvých 15 minút na 200°C (len zapnutý horný a dolný ohrev, na strednej priečke rúry), ďalej som znížila t = 180°C a zapla som pizza program (čiže bežal ventilátor ; a nad plech s kvetom som dala ešte jeden plech (bála som sa, aby sa cesto nespálilo na vrchu kvôli potretiu žĺtkom a dnu by ostalo neprepečené) a takto som ho piekla ešte 20 minút. Špajdlová skúška dala vedieť, že je koláč upečený, no pre istotu som ho nechala ešte chvíľu dopekať pri offnutej rúre ... pár minút (cca 4 - 5) ale už nemohla vydržať od zvedavosti.
V priereze....
Ubúdal nenormálne rýchlo ešte z plechu ... mäkkučký ako páperie, len trocha sladký mak :-(
                
    no niečo ešte zostalo do druhého dňa a stále bol fajn svieži

Včera (24.1. 2015) som ho piekla, chcela som nahradiť tie staré zlé fotky, ale nejako mi to nechce ísť... Dá sa to len v  prípadoch úplne hore, úplne dole... nejaké zvláštne formátovanie má blogspot?



2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

To bolo fotené večer? Zle osvetlené. Ale páči sa mi postup, do detailov.
Musí to byť dobrota. Ukážem to mame či to urobí. Fajné veci sú tu :-)
Andrea

nigina povedal(a)...

Áno, žiaľ večer! Väčšinou mávam čas vtedy. No a čo sa týka fotenia, nie som v tom dobrá, ani vo foodstajlingu, takže moje fotky sú akurát tak dokumentačné, žiadne umenie. No, mrzí ma to. Ale pri tej práci alebo aj pri servírovaní jedla nemám nejak čas špekulovať, stajlovať a vymýšľať, ako osvetliť, či dať dáke pozadie a kadejako... Vyfotím svoj tanier pred konzumáciou a to treba rýchlo, aby nevyhladlo :-)
Ale tým sa nechcem obhajovať. Máte pravdu, takže to len na vysvetlenie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...