streda, 26. augusta 2009

Chinois - francúzsky koláč




Čo na to:


cesto:
1 dl mlieka,
12 g čerstvého droždia,
50 g kryšt. cukru,
400 g polohrubej múky,
90 g rozpusteného a vychladnutého masla
     (ja dávam zásadne olej)
1/2 čL soli,
2 celé vajíčka,
troška citrónovej kôry

krém:

2 žĺtky,
80 g prášk. cukru,
50 g hlad. múky,
1/2 l mlieka,
trocha vanilkovej esencie

okrem toho:
2 PL rumu alebo koňaku,
3 PL kávy (uvarená),
hrozienka (alebo čokoláda,kto má rád)
bielok (trocha) na potretie

Ako na to: 

Ingrediencie na cesto dáme vypracovať do DP v patričnom poradí (najprv tekuté, potom sypké), program CESTO.

Kým cesto kysne, pripravíme krém :
Vyšľaháme žĺltky s cukrom do peny, pridáme múku a zamiešame. Pridáme k nemu cca 3 PL horúce mlieka, dobre premiešame a po chvíli znova zopakujeme. Zvyšné mlieko potom tenkým prúdom vlievame k žĺtkovej zmesi, pridáme vanilkovú esenciu a miešame. Túto horúcu zmes potom pomaly varíme za stáleho miešania, až uvaríme hustý krém. Dáme ho vychladnúť.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na dve časti - 1/3 cesta rozvaľkáme do tvaru kruhu a vložíme ho do tortovej formy s PNP. Boky formy vymastíme.
Zvyšné cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a naložíme naň vychladnutý krém, ktorý rovnomerne rozotrieme. Posypeme hrozienkami alebo kúskami čokolády (nie strúhanou). Ale dá sa urobiť aj bez toho.

Cesto zrolujeme, závin trocha pritlačíme a rozkrájame ho na hrubšie kúsky. Tieto rovnomerne poukladáme na cesto vo forme "nastojato". Necháme kysnúť asi hodinu v teple (môžeme dať do rúry na najnižšiu teplotu).

Zatiaľ si uvaríme kávu a trocha z nej odložíme bokom na potieranie koláča.

Po nakysnutí koláča nastavvíme v rúre teplotu 180 °C. 
Zmiešame vychladnutú kávu a bielok a vidličkou trocha vyšľaháme. Touto zmesou hojne potrieme povrch koláča a dáme  do rúry.

Pečieme najprv 15 minút na 180°C, potom teplotu znížime na 160 a pečieme ešte asi 15 minút - (kontrolujeme) kým koláč nezíska peknú zlatohnedú farbu. Potom rúru vypneme, ale koláč necháme ešte vnútri asi 5 minút.


 Upečený koláč ihneď po vybratí z rúry potrieme rumom (alebo mliekom). Necháme ho vychladnúť a poprášime práškovým cukrom.





Tento koláč máme radi na raňajky s kakaom. Je mňamový, ale tú čokoládu v ňom ja nemusím, takže najčastejšie robím len s hrozienkami alebo len čistú plnku. Maslo som vymenila za olej preto, lebo sa mi zdá, že maslový sa mrví... s olejom je krásne vláčny.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...