streda 12. augusta 2009

Nakladaný encián

O tomto som dosť pochyboval, kým som to nevyskúšal. Ale je to delikatesa, hodí sa, keď sa vám nechce variť v horúcom lete, vynikajúco sa k tomu hodí jedno orosené :)))



Čo na to:

2 ks enciánu, 5 strúčikov cesnaku, 1 veľká cibuľa, alebo aj dve, aspoň 1 červená paprika, 1 feferónka alebo chilli paprička, korenie štyroch farieb, grilovacie korenie, provensálske byliny, slnečnicový olej ( môže byť aj olivový a môžeme pridať i kusové olivy, ak máme )

Ako na to:

Cibuľu, cesnak, papriku a feferónku nakrájame na tenké plátky.

Enciány prekrojíme naplocho. Vnútorné strany enciánov posypeme provensálskymi bylinami, grilovacím korením a odvážne pridáme guličky korenia štyroch farieb a naukladáme i cesnak.
Obe polovice znova zlepíme.
Ak máme sklenku už od minulého nakladania, nemusíme olej z nej vylievať, môžeme ho kľudne použiť do nejakého šalátu alebo na ďalšie nakladanie ako ja teraz :))

Inak si musíme zobrať nejakú akurátnu sklenenú uzatvárateľnú nádobku a na dno nakladieme plátky cibule, papriky, cesnak.
Na to uložíme polovičky okorenených a spojených enciánov. Opäť pokladieme plátkami zeleniny, posypeme koreninami.
Opäť ďalší encián a navrch znova cibuľovo paprikové maskovanie, korenie.
Snažíme sa čím viac zeleniny vopchať aj medzi steny skla a enciánov.Ak máme olivy (my sme nemali), pridáme aj tie. Nádoba musí byť plná, enciány zalejeme kvalitným slnečnicovým (olivovým) olejom a necháme pár dní 4 - 5 - 6 - 7 v chladničke nedotknuté.
Najlepšie je vydržať a otvoriť po tom týždni čakania. Budete milo prekvapení. Baštili sme to s tmavým chlebom, bagetami, všetko jedno. Aj ten olejíček je dobrý, normálne som ho povytieral z taniera chlebom. Ale potom prichádza hrozitánska chuť na jedno orosené :)). To sa nedá vydržať. Tie enciány musíte zaliať. Práve kvôli tomu upozorňujem, že intímnosti sú dovolené iba pred konzumáciou :))

Už bolo zmienené, že olej z nakladania je súci do šalátov. Nie že súci, on je báááječný!
Pikantno-voňavý olej osvieži aj takú fádnu zelinu ako je brokolica :)) a dá sa to zjesť bez pocitu, že vás mučia


1 komentár:

Brida povedal(a)...

Ďakujem za recept, dnes som vyskúšala...už mi treba len počkať si na výsledok :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...