utorok 26. júla 2011

Domáce pečivo s kváskom


Čítala som, že pečivo i chleby zarobené s kváskom, sú oveľa jemnejšie a nadýchanejšie. Tak som to chcela vyskúšať. Kvitujem, že keď sa už babrem s kváskom, môžem ho využiť i viackrát. Jeho životnosť je 7 - 10 dní... umiestnený v uzavretej nádobe - v chladničke. Údajne sa dá aj zmraziť... To som ale ešte nevyskúšala.

P.S. 8.6.2014 - ospravedlňujem sa za zbytočne mätúce informácie, ale v čase písania tohto príspevku som ešte vôbec nemala relevantné informácie o kvásku a čím sa líší od kvásku (toho obyčajného s droždím) a už vôbec som nemala tucha o rôznych tzv. štartéroch cesta - prefermentoch, old dough - starom ceste, bige, poliš, apod.  Takže v skutočnosti je toto pečivo robené metódou old dough - starého cesta. Ale vtedy som to ešte nevedela.



Čo na to:


3 dl vlažnej vody, 2 PL oleja,
2 čL soli, 2čL cukru,
2PL zemiakovej kaše v prášku,
20 dg kvásku,
10 dg ražnej múky,
10 dg celozrnnej múky,
30 dg hladkej múky pšeničnej,
2dg čerstvého droždia

Kvások:  prefermentačný                        
50 dg hladkej múky T650,
350 - 400 ml vlažnej vody,
1čL cukru, 1čL soli,
10 g čerstvého droždia

Ako na to:


Kvások musí stáť aspoň 12 hodín, takže ho pripravíme deň vopred. Z hore uvedených prísad na kvások vymiesime vo veľkej mise cesto a prikryté ho necháme stáť 12 hodín niekde na linke, kde nebude veľmi prekážať. Cesto najprv super vykysne, ale nevšímame si ho a potom, po tých 12 hodinách je už také spľasnuté. A také to má byť. Cesto z misy preložíme do uzatvárateľnej nádoby - mne sa zmestilo do nádoby s objemom 1 liter.


Do nádoby domácej pekárne dáme suroviny podľa obvyklého postupu a spustíme program "cesto". Po chvíli pridáme odvážený kvások a necháme mašinku fachať.




Cesto vyložíme na pomúčenú dosku, sformujeme ho, rozkrojíme na dve časti. Jednu polovicu rozvaľkáme a rozkrojíme na 4 rovnaké časti. Z nich sformujeme bagety





Druhú polovicu cesta rozkrájame na 8 - 9 rovnakých častí, prehnetieme v ruke a sformujeme ich




Vtlačíme im kaiserkové znamenie. Dá sa to urobiť tvrdšou stierkou na cesto, ale to dlho trvá. Takže si môžeme pomôcť krájačom na jablká



Pred pečením ich potrieme vajíčkom rozmiešaným s mliekom a posypeme semienkami či soľou.
Plechy s pečivami necháme na sporáku podrásť ešte aspoň 20 minút, kým sa rozkúri rúra (či trúba?) :-)


Pečieme pri 200 °C cca 20 minút




2 komentáre:

Daniela povedal(a)...

...nebudeš mi veriť ale slintám ako Pavlovov pes - normálne som zacítila vôňu čerstvých kaiseriek:-))

nigina povedal(a)...

:-) aj mne veľmi chutí také čerstvo upečené... mňam.. Musím trocha ešte popracovať a dovzdelať sa všeličo o múkach a ich kombinovaní...:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...