utorok 7. októbra 2014

Podpoľanský plnený rezeň


     Nemám veľmi v obľube vyprážané bravčové rezne, ale tento je výnimkou. Je to vlastne rezeň v haruľovom cestíčku a je naplnený tak po bačovsky :-) údeným oštiepkom alebo syrom a údenou klobásou. 
Taká typická slovenská mňamka, nechutne kalorická a sýta a voňavá a dobrá.


Čo na to: 

4 bravčové karmenádle bez kostí
mleté čierne korenie (mčk)
soľ
drvené chilli

na plnenie:
4 plátky oštiepka (údený syr)
1/2 klobásy
2 strúčiky cesnaku

na obalenie:
2 väčšie zemiaky
1 vajce

trocha mlieka
hladká múka podľa potreby
mleté čierne korenie (mčk)

mletá sladká paprika (msp)
majoránka
soľ
3 strúčiky cesnaku
1/4 cibule


na vyprážanie:
masť/olej

Ako na to:

Karmenádle naklepeme, osolíme, okoreníme a jemne posypeme drveným chilli, necháme 1/2 hod. uležať.



Na plnku si pripravíme plátky oštiepku (môže byť aj iný údený syr), z klobásy ošúpeme šupu a nakrájame ju na kolieska, cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky.


Na obalenie pripravíme haruľové cestíčko: zemiaky očistíme, pokrájame a zmixujeme. Do misky k zemiakom klepneme jedno vajce, prilejeme trocha mlieka a všetko dobre premiešame. Ďalej pridáme korenie (mčk), papriku (msp), soľ a majoránku a po lyžiciach pridávame hladkú múku, aby sme dostali želanú konzistenciu cestíčka, ako robievame na haruľu.



Kto nemá s haruľou skúsenosti, môže sa orientovať podľa varechy. Keď zapichneme varechu do cesta a vydrží v ňom chvíľku stáť, je to ok. Veľmi riedke cestíčko by stieklo a príliš husté múčne cesto by nebolo dobré, takže ho treba trafiť tak akurát. Zamiešame doň ešte nadrobno posekanú cibuľu a pretlačený cesnak.

V panvici necháme rozpustiť lyžicu masti a pridáme olivový olej. Do rozpáleného tuku polievkovou lyžicou kladieme cestíčko a roztiahneme ho na veľkosť vyklepaného rezňa. Na cestíčko položíme rezeň a jemne ho pritlačíme, položíme naň plátky cesnaku a smažíme pod pokrievkou.


Po chvíli uložíme na rezeň plátky cesnaku, syra a klobásy,


na to nacapkáme opäť vrstvu cestíčka, roztiahneme ho po povrchu a znova smažíme pod pokrievkou.
Občas ich skontrolujeme, poposúvame a keď sú zo spodu hotové, pomocou obracačky a plochej varechy ich otočíme a smažíme z druhej strany. Pokrievku odstránime až pred koncom. Bohužiaľ som zabudla odfotiť túto fázu prípravy.
Rezne vyložíme na papierové utierky kvôli odsatiu nadbytočného tuku.

Podávame posypané strúhaným syrom, vhodnou prílohou je dobrý kapustový šalát alebo surová kyslá kapusta, prípadne aj zemiaky.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...