Toto nie je typický turecký simit, vlastne to vôbec nie je simit. Recept je jednoduchý, vymyslený
a pečivo je chlebové, nie sladkasté ako u simitu. No nebolo by od veci niekedy skúsiť originál.
Čo na to:
130 g rozkvaseného ražného kvásku250 ml vlažnej vody
75 g špaldovej múky
75 g celozrnnej pšeničnej múky
300 g chlebovej T650 múky
1,5 čL soli
2 čL hnedého cukru
10 g čerstvého droždia
30 g rozpusteného vlažného masla
125 mg celaskonu
ďalej:
1 bielok
1 PL mlieka
1 čL solamylu
sezam
Ako na to:
Z ingrediencií vymiesime cesto, resp. vymiesi ho DP. Kým cesto kysne, v panvici nasucho opražíme cca 7 - 8 PL sezamu. Pri pražení ho stále miešame, aby nezhorel.
Vykysnuté cesto sformujeme do podlhovastého bochníka na mierne pomúčenej ploche a rozkrájame ho na niekoľko rovnakých dielov ( u mňa 8).
Každý diel ešte rozdelíme na dve rovnaké časti a obe vyšúľame do cca 30 cm dĺžky.
Obidva šúľce položíme krížom cez seba
a z každej strany ich spletieme,
potom pletenec stočíme a voľné konce spojíme, čím vznikne kružnica.
Do hlbokého taniera dáme bielko a 1 PL mlieka, 1 čL soli a 1 čL solamylu. Dobre rozšľaháme.
Každý spletený venček položíme jednou stranou do bielka
a hneď po vybratí ho mokrou stranou položíme do panvice s opečeným (a už vychladnutým) sezamom.
Vyberieme a kladieme na plech s PNP.
Plech s venčekmi necháme v teple ešte trocha pokysnúť, rozkúrime trúbu na 200°C, pripravíme v kanvici vriacu vodu a nachystáme si malý starý pekáč (ako hovori Cuketka "pekáč, ktorý nenávidíte").
Keď venčeky pekne nabehnú, vriacu vodu vlejeme do pekáčika na spodku trúby a vložíme plech. Pečieme asi 10 minút, potom vyberieme pekáč s vodou a pečieme pri 180°C cca 15- 17 minút.
Po vybratí ich hneď povyberáme na mriežku chladnúť a postriekame ich vodou zo všetkých strán, aby boli chlebovo mäkké.
Použiť ich možno ako obyčajné bežné pečivo či k jogurtu alebo syrom či údeninám a nátierkam.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára