piatok, 31. októbra 2014

Sezamové venčeky

 
     Toto nie je typický turecký simit, vlastne to vôbec nie je simit. Recept je jednoduchý, vymyslený 
a pečivo je chlebové, nie sladkasté ako u simitu. No nebolo by od veci niekedy skúsiť originál.


Čo na to:

130 g    rozkvaseného ražného kvásku
250 ml  vlažnej vody
  75 g    špaldovej múky
  75 g    celozrnnej pšeničnej múky
300 g    chlebovej T650 múky
 1,5 čL  soli
    2 čL  hnedého cukru
  10 g    čerstvého droždia
  30 g    rozpusteného vlažného masla
125 mg celaskonu

ďalej:
1 bielok
1 PL mlieka
1 čL solamylu
sezam

Ako na to:

Z ingrediencií vymiesime cesto, resp. vymiesi ho DP. Kým cesto kysne, v panvici nasucho opražíme cca 7 - 8 PL sezamu. Pri pražení ho stále miešame, aby nezhorel.


Vykysnuté cesto sformujeme do podlhovastého bochníka na mierne pomúčenej ploche a rozkrájame ho na niekoľko rovnakých dielov ( u mňa 8).
Každý diel ešte rozdelíme na dve rovnaké časti a obe vyšúľame do cca 30 cm dĺžky.


Obidva šúľce položíme krížom cez seba



 a z každej strany ich spletieme,



potom pletenec stočíme a voľné konce spojíme, čím vznikne kružnica.


Do hlbokého taniera dáme bielko a 1 PL mlieka, 1 čL soli a 1 čL solamylu. Dobre rozšľaháme. 
Každý spletený venček položíme jednou stranou do bielka 

 
a hneď po vybratí ho mokrou stranou položíme do panvice s opečeným (a už vychladnutým) sezamom. 

 Vyberieme a kladieme  na plech s PNP.


Plech s venčekmi necháme v teple ešte trocha pokysnúť, rozkúrime trúbu na 200°C, pripravíme v kanvici vriacu vodu a nachystáme si malý starý pekáč (ako hovori Cuketka "pekáč, ktorý nenávidíte"). 
Keď venčeky pekne nabehnú, vriacu vodu vlejeme do pekáčika na spodku trúby a vložíme plech. Pečieme asi 10 minút, potom vyberieme pekáč s vodou a pečieme pri 180°C cca 15- 17 minút.

Po vybratí ich hneď povyberáme na mriežku chladnúť a  postriekame ich vodou zo všetkých strán, aby boli chlebovo mäkké.

Použiť ich možno ako obyčajné bežné pečivo či k jogurtu alebo syrom či údeninám a nátierkam.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...