utorok 12. januára 2016

Jednoduché kura pečené na masle

    
   Kto nie je začiatočník vo varení, nech tento príspevok pokojne obíde, nedozvie sa tu nič nové. Dala som ho sem na želanie jednej šikovnej dievčinky, ktorá ma požiadala o radu, ako prekvapiť doma s obedom, aby to bolo na istotu :-D  Myslím, že s kuriatkom sa nič nepokazí a táto jednoduchá príprava je aj zárukou istoty.


Čo na to:

kurča alebo kuracie diely
2 PL oleja
1 PL masla
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 dl vývar alebo voda
1/2 KL červenej papriky (nemusí byť)
soľ (+ prípadne nejaké bylinky čerstvé
          alebo sušené)

Ako na to:

   Celé kurča dobre poumývame pod tečúcou vodou (aj dutinu), necháme vodu stiecť a papierovou utierkou ho osušíme. Poobtrhávame nejaké prípadné kostrnky, občas aj nejaké páperie...
Potom ho na doske rozporciujeme. Silnejším väčším nožom na mäso odkrojíme krídla tak, že chytíš krídlo a pohýbeme, čím zistíš, kde je presne kĺbik. V tomto mieste ho odrežeme bez problémov. Podobne odrežeš aj stehná, ktoré najprv uchopíš za rúčku a vytočíš. A odrežeš. 
Potom pozdĺžne rozkrojíme trup cez prsnú kosť. Nakrojenú kostru položíme na dosku tak, ako by sme ju chceli rozprestrieť a prsia oddelíme od chrbtovej časti rezom pod rebrami alebo cez ne. Ide to dosť dobre.
Chrbát odložíme, môžeme ho pridať do polievky. 
Ja zvyčajne takto spracúvam dve kurence a pečiem iba stehná a krídla. Potom kura odkožíme, odrežem prsia a odkožené trupy dám do polievky. Nemáme radi mastnú polievku, preto kožu do nej nedávam.

Pre začiatočníka je asi lepšie použiť kúpené naporciované kuracie diely. Opláchnuté a osušené diely na doske nasolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme postáť 15 - 20 minút. 
Zapneme rúru na 200°C a dáme do nej rozohriať pekáč, v ktorom sa bude piecť. Kým sa rozohrieva, očistíme cesnak a cibuľu a tú pokrájame na hrubšie pláty. 
Do rozpáleného pekáča vlejeme olej, naň pokladieme kuracinu a vložíme do rúry, kde necháme chvíľu diely opiecť v horúcom oleji. Potom pekáč povytiahneme, lopatkou ich pretočíme a pridáme veľkú lyžicu masla, prihodíme cibuľu a cesnaky a zasa necháme chvíľu v rúre. Podlejeme horúcim vývarom alebo vodou a pekáč prikryjeme. Necháme pod pokrývkou cca 50 minút, potom odkryjeme, v povytiahnutom pekáči ponatierame všetky diely zmesou roztopeného masla a červenej papriky. Vrátime späť do rúry a pečieme odkryté, teplotu znížime na 180°C. Kontrolujeme aj stav tekutiny a občas kura polejeme vypečenou šťavou.
Nožom alebo ihlicou skúsime, či máme mäsko ok a keď áno, tak prípadne dolejeme ešte trocha vývaru (vody, al. vína) a nastavíme rúru na grilovanie. Záver celej prípravy už si postrážime a odsledujeme pri rúre...
tak, pre istotu :-) 
Hotové chrumkavé vyberieme von, aby sa zbytočne nevysušovalo. 
Podávame s ryžou alebo so zemiakmi na akýkoľvek spôsob.




3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Dakujem , je to zrozumitelne . Kupim diely lebo rozkrajat to nechcem robit. Kebyze to takto isto vyjde mne bola by som rada. Aspn sa uz ale nebojim tak ze velmi pekne vam dakujem :) Bara

Amelie povedal(a)...

Dostala jsem hlad:)

Eva Boťanská povedal(a)...

Presne takto porcujem a využívam časti kuraťa aj ja... úplne som si odvykla kupovať kuracie prsia a zmes na polievku, všetko si pripravím z kureniec sama...a takéto obyčajne upečené, krásne do zlatista je pre mňa to najlepšie...pekne si to popísala.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...