Tento článok som mala asi postnúť už dávnejšie, ale nemohla som, keďže som nemala odskúšaný účinok elixíru na vlastnej koži či skôr tele..
Ale cesnak medvedí je moja milovaná bylinka a keď je sezóna, pchám ho do každého jedla, v ktorom sa dá cesnak zniesť, skrátka všade, kde sa dá.
Na zimu si ho zmrazujem celé plné sakle a zaberajú mi v mrazničke dosť miesta, to je fakt. Ale keď treba, vyberiete, odfaklíte kus a bim s ním do polievky alebo aj na zemiaky miesto petržlenovej vňate, na pizzu alebo zamiešať do praženice a kade kde inde.
Ale dočítala som sa o účinkoch tejto bylinky pri pravidelnom užívaní, to ma nadchlo a urobila som z listov cesnaku extrakt pomocou alkoholu. Čiže tie skvelé vecičky, obsiahnuté v listoch rastliny, sa vylúhovali do alkoholu.
Extrakt urobený, scedený, odstáty a zabudnutý na polici v špajzke :-) No jasne, hosipa :-D ako inak? Ale pri náhodnom posúvaní čohosi kamsi a prekladaní odtiaľto tam, sa zrazu objavila litrovka od vína označená fixkou, že dnu je ten vzácny elixír.
Teda bolo to ako na zavolanie alebo ako prvá pomoc proti "hosipa" ? Asi... No a keďže hosipa sa asi nedá vyliečiť po jednej dávke lieku, odliala som z tej litrovky trocha elixíru do malej fľaštičky a tú môžem mať v pohode vycapenú aj pri dochucovacej súprave na stole, nie? Čo mám na očiach, to nezabudnem :-). A kým "vylyžicujem" obsah malej fľaštičky, možno sa stratí hosipa :-).
Chuť elixíru nie je nejaká príjemná, musím priznať. Najlepšie je prehltnúť a rýchlo zapiť čajom, minerálkou a pod. Ale berme to tak, že to je liek a liek nie je na to, aby chutil, ale vyliečil.
Blíži sa jar, onedlho prestane počasie blbnúť a cesnak rýchlo vyhúkne. Tak upozorňujem dopredu, aby ste neprešvihli, kým bude ešte mladý a pred kvitnutím, nazbierajte si alebo kúpte na trhu. Ale lepšie je nazbierať si vlastnoručne, nie?
Čo na to:
veľká kytica cesnaku medvedieho
Ako na to:
Listy vhodíme do lavóra, dáme do vane a dobre ich vysprchujeme studenou vodou. Potom listy pozbierame do kytice, dobre nad vaňou vytrasieme vodu a poďho s ním do kuchyne.
Ja som ich aj trocha ofénovala studeným luftom, aby som do elixíru nezaniesla na listoch priveľa vody. Alebo ich necháme chvíľu na tácke presušiť...
Z kytice odrežeme stonky a listy pokrájame . Nemusíme sa s tým nejako extra babričkovať nadrobno.
Listy napechujeme do veľkého zaváracieho pohára (alebo do viacerých menších), aby ich bolo čo najviac a zalejeme ich alkoholom. Poháre zatvoríme a odložíme ich na dva týždne tam, kde nebudú na priamom slnku. Z času načas môžeme pohármi pohýbať.
Po dvoch týždňoch obsah pohárov prelejeme cez umelohmotné sitko a ešte naberačkou alebo niečim vhodnejším vytlačíme macerát z listov na sitku. Potom celý extrakt prelejeme do sklenenej fľašky a odložíme.
Užívame denne 1 nie celkom plnú PL a zapíjame čajom.
Smradík, ktorý sprevádza užívanie tohto elixíru musíme už eliminovať nejako každý po svojom, podľa toho, čo komu vyhovuje.
- Prečisťuje tráviaci systém, obličky, močové cesty a podporuje močenie
- Používa sa pri črevných kataroch a hnačkách, pri zápaloch hrubého alebo tenkého čreva
- Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
- Preukázateľne priaznivo vplýva na vencové srdcové tepny
- Znižuje škodlivý vplyv fajčenia na organizmus
- Zmierňuje dýchacie ťažkosti, čistí zahlienené pľúca a priedušky
- Pomáha pri ženských problémoch a výtokoch
- Zlepšuje krvný obeh, povzbudzuje činnosť hormonálnych žliaz
- Podporuje hojenie otvorených rán
- Znižuje bolesť spôsobenú zápalom
- Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje
- Podporuje pamäť
- Znižuje krvný tlak
- Pôsobí pri nespavosti
- Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach
- Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze
- Ako bonus vám z vašej záhradky vypudí škodcov, vrátane hrabošov.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára